nieuws

Geen gezondheidsproblemen door windmolens

Het lage geluid van windmolens veroorzaakt geen noemenswaardige gezondheidsklachten.
Dat zegt energiebedrijf Raedthuys uit Enschede. Het bedrijf reageert daarmee op de oproep om de afstand tussen windturbines en huizen groter te maken. Volgens een nieuwe landelijke belangengroep lopen mensen die vlakbij een windmolen wonen gezondheidsrisico's. Het gaat vooral om het niet hoorbare lage geluid dat problemen zou veroorzaken. De provincie Overijssel en gemeenten zouden daarom strengere regels moeten maken voor het plaatsen van windmolens.

'Probleem zit vooral tussen de oren'

Directeur Vermeulen van Raedthuys vertelt vandaag in het radioprogramma Boeren Burgers Buitenlui dat Australisch onderzoek uitwijst, dat gezondheidsklachten vooral ontstaan bij mensen die protesteren tegen windmolens. Volgens hem lijkt het erop dat het probleem meer tussen de oren zit. Dat in het buitenland veel grotere afstandsnormen gelden klopt volgens Vermeulen ook niet. Zo mag een windmolen in België al op 250 meter van een huis worden gebouwd. In de meeste omliggende landen gelden ongeveer dezelfde criteria als Nederland, ongeveer 400 meter.

Niet oprekken van afstandsnorm

Vermeulen vindt wel dat overlast voor omwonenden zoveel mogelijk beperkt moet worden, maar grotere afstandsnormen werken volgens hem in Nederland niet omdat ons land daar te dicht bevolkt voor is. Wanneer de gewenste afstandsnorm van 2 kilometer wordt ingesteld, zouden er geen windmolen meer gebouwd kunnen worden.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.