nieuws

Luchthaven was ingewikkelde spagaat voor Enschede en werd doel op zich

Luchthaven Twente
Luchthaven Twente
De intenties waren goed, maar toch is de ontwikkeling van de Luchthaven Twente een ingewikkelde spagaat geworden voor de raad en het college van Enschede. De luchthaven begon als een manier om banen te creëren, maar werd uiteindelijk een doel op zich. Dat concludeert de Rekenkamercommissie van Enschede.
In het gisteren gepresenteerde rapport 'Evaluatie Luchthaven' analyseert de Rekenkamercommissie de gang van zaken rondom de ontwikkeling van de Luchthaven Enschede. Ook worden aanbevelingen gedaan.
De lijn tussen succes en falen is buitengewoon dun, concludeert de commissie. Als er een exploitant was gevonden, had het gemeentebestuur een geweldige klapper gemaakt. Maar omdat dit niet lukte, kon het project al snel als een 'zeperd' afgedaan worden.

Luchthaven werd doel op zich

Het creëren van banen was erg belangrijk voor de Enschedese politiek. En de luchthaven was de manier om dat te realiseren. Maar op een gegeven moment was de luchthaven niet langer het middel, maar het doel. Critici kregen de ruimte om hun argumenten te laten horen over de haalbaarheid van de plannen, maar met die kritiek werd vervolgens weinig gedaan.
Enschede koos ervoor om de gemeenteraad veel (geheime) informatie te geven over het project. Maar daardoor was er ook weinig afstand. "De raad was weliswaar kritisch, maar ging uiteindelijk toch steeds mee met de voorstellen van het college. Coalitie- en fractiediscipline hebben de stemming in de raad gedomineerd, zoals in coalitiebesluitvorming gebruikelijk is", concludeert de Rekenkamercommissie.

Onmogelijk om het goed te doen

Volgens de Rekenkamercommissie is het bijna onmogelijk om het goed te doen. "Aan de ene kant wordt betrokkenheid gevraagd om dit complexe en risicovolle project op zorgvuldige en effectieve wijze te managen, maar aan de andere kant wordt tegelijkertijd distantie gevraagd om ook kritisch het eigen handelen tegen het licht te houden."
De Rekenkamercommissie adviseert in het vervolg tussentijds eventjes een pas op de plaats te maken bij vergelijkbare projecten. "Bouw momenten in waarop heroverweging plaatsvindt. In de loop van de tijd kunnen doelen namelijk verschuiven." Volgens de commissie is het daarom van groot belang om tussentijds even afstand te nemen om te bekijken of men nog op de goede weg zit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.