Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Rechtbank / gerechtsgebouw in Almelo
Foto: RTV Oost / Rogier van den Berg fullscreen

Hoofdverdachte dodelijke steekpartij Enschede moet in kliniek onderzocht worden

Geplaatst 04 dec 2015 - 07:25
Gewijzigd 18 jul 2017 - 10:20

Een 19-jarige man uit Hemiksen België moet nader onderzocht worden bij een soort jeugd-Pieter Baan Centrum. De man wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op een 25-jarige man in Enschede, vorig jaar september aan de Fazenstraat.

Het slachtoffer werd voor zijn woning aan de Fazantstraat neergestoken en overleed korte tijd later aan zijn verwondingen. Meerdere mensen werden opgepakt. Vandaag diende voor de rechtbank in Almelo een pro forma zitting tegen drie verdachten: de 19-jarige, een tweede man uit België en de ex-partner van het slachtoffer. Onenigheid over de voogdij over hun dochtertje, dat aan de man was toegewezen, zou de aanleiding zijn voor de steekpartij.

Hoog risico op crimineel gedrag

Alleen de 19-jarige was aanwezig. Zijn advocaten vroegen om vrijlating, omdat hun cliënt zegt niets met de steekpartij te maken te hebben. Hij zegt zelfs niet in Enschede te zijn geweest. De officier van justitie denkt daar heel anders over. Hij ziet in de verdachte een man met een hoog risico op crimineel gedrag. Door de man te laten onderzoeken wil de officier weten met wat voor persoon hij te maken heeft.

Op advies van zijn advocaat beroept de 19-jarige zich op zijn zwijgrecht. Buiten zijn advocaten zegt hij helemaal niemand te vertrouwen. "Ik word neergezet als een crimineel", wilde hij wel kwijt tegenover de rechtbank. Zijn verdediging vroeg zich af of de man wel een eerlijk proces krijgt. "Je mag niet verwachten dat deze meneer niet agressief wordt door de frustraties die hij doormaakt. Hij wordt knettergek en loopt tegen het plafond op in zijn cel." De rechtbank besloot toch de man nader te laten onderzoeken en dus blijft hij ook in voorlopige hechtenis.

Onnodig gesleep met een pet

De advocaat van de man stond ook geruime tijd stil bij de vondst van een pet, enkele dagen na de fatale steekpartij. De pet werd in een groenstrook langs de A1 gevonden en vervolgens naar het politiebureau in Oldenzaal gebracht. Vandaar ging het naar de politie in Apeldoorn en daarna weer naar Zwolle. Uiteindelijk belandde de pet bij het Nederlands Forensisch Instituut voor nader onderzoek. Volgens de verdediging onnodig gesleep met de pet en dat is reden om nader te onderzoeken wie wat allemaal heeft gedaan met het hoofddeksel. Ook dat verzoek wees de rechtbank af.

Hoe het nu verder gaat met deze strafzaak is onduidelijk. De zaak wordt in ieder geval aangehouden en over uiterlijk drie maanden moet de rechtbank zich er weer over buigen. Of het dan inhoudelijk is of weer een pro forma zitting, is nu niet te zeggen.