nieuws

Staphorst ruimt laatste afval van Talen Recycling op

De berg afval aan de Westerparallelweg
De berg afval aan de Westerparallelweg
De gemeente Staphorst is begonnen met het opruimen van de laatste 200 ton afval. Op de Westerparallelweg lag sinds begin deze maand ongeveer duizend ton afval. Dat is er neergegooid door Talen Recycling.Â
Recycle-ondernemer Albert Talen verwijderde zelf een groot deel in opdracht van de provincie Overijssel. De overige 200 ton liet hij liggen voor de gemeente. Het was al de derde keer keer dat Talen zijn afval stortte, hij heeft een langlopend conflict met de gemeente. 

Discussie over vergunningen

Begin vorig jaar trok Staphorst een tot dan toe doodlopende weg door. Om dit te doen, was een deel van het bedrijfsterrein van Talen nodig. Talen leverde een stuk van zijn grond in en kreeg er een groter stuk voor terug. 
Tussen Talen en de gemeente ontstond vervolgens discussie over inspanningen die nodig zijn voor de vergunningen van het nieuwe terrein. De afspraken die waren gemaakt werden door beide partijen anders geïnterpreteerd.

Volgens Talen deed de gemeente te weinig om de vergunningen in orde te krijgen. Omdat hij nu een terrein heeft waar hij niks mee kan, stortte hij de weg, waar formeel nog zijn vergunning op rust, vol met troep. 

"Aan verplichtingen voldaan"

De provincie Overijssel eiste van hem dat hij alles boven de 200 ton voor 24 december zou verwijderen. Hij mag volgens zijn omgevingsvergunning maximaal 200 ton spullen op zijn terrein hebben. Dat deed Talen. "Ik heb aan mijn provinciale verplichtingen voldaan."
De rest liet hij liggen voor de gemeente Staphorst. De gemeente verwijdert nu op kosten van de ondernemer de rest van het afval. Vooral omdat ze bang is dat de berg tijdens de jaarwisseling in de fik gaat. Ook buren hebben die angst.
De gemeente verwijderde dit jaar de berg al twee keer eerder op zijn kosten. Talen zegt nooit wat betaald te hebben en dat ook niet van plan te zijn.

Weg opnieuw volstorten

Een onafhankelijke bemiddelaar bepaalde begin deze maand dat de gemeente het verhaal rondom de milieuvergunningen moet regelen. Maar Talen heeft geen vertrouwen meer in de gemeente en dreigt opnieuw de weg vol te storten met afval.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.