nieuws

Afvalverwerker Talen: "Ik laat me niet chanteren door de gemeente Staphorst"

Afvalverwerker Albert Talen uit Staphorst voelt zich gechanteerd door de gemeente Staphorst. Om het conflict tussen de afvalverwerker en de gemeente te kunnen oplossen, zou Talen een overeenkomst moeten ondertekenen waarmee hij naar eigen zeggen afziet van tal van rechten.
Talen zegt dat hij na ondertekening van die overeenkomst niet langer de gemeente zou kunnen aanwijzen als veroorzaker van de procedures en vertragingen, die zijn opgetreden bij de ruil van een stuk grond. "De gemeente is dan zeker dat ze vrij is van rechtszaken en bovendien kan ik mijn schade niet langer bij ze claimen." Talen zegt dat hij inmiddels tonnen schade heeft, als gevolg van de gebrekkige medewerking van de gemeente.

Ruilen van grond

De gemeente Staphorst heeft ruim vier jaar geleden met afvalverwerker Talen een stuk grond geruild, om de aanleg van een doorgaande weg mogelijk te maken langs het spoor over industrieterrein 'De Baarge'. Talen kreeg daarbij een ander stuk grond om zijn bedrijf op te kunnen uitbreiden.
Afgesproken is dat de gemeente Staphorst zorg zou dragen voor een nieuwe milieuvergunning op het gehele bedrijfsterrein van Talen. Maar volgens Talen komt de gemeente deze verplichting al jaren niet na. 

'Mount Talen'

In de afgelopen jaren leidde deze affaire tot diverse juridische conflicten. Talen had zijn stuk grond al afgestaan maar omdat de vergunningen voor het nieuwe deel niet waren geregeld, moest hij het afval verwerken op een veel kleinere oppervlakte.
Omdat op zijn oude stuk grond nog steeds alle vergunningen geldig waren, besloot de afvalverwerker die grond opnieuw in gebruik te nemen, ook al had de gemeente er inmiddels een weg aangelegd. Dat leidde tot een slepend juridisch conflict, dat in het dorp bekend stond als 'Mount Talen'.

Bindend advies van onafhankelijke derde

Eind vorig jaar besloten beide partijen dat een onafhankelijke derde zou moeten oordelen over de status van de afspraken en toezeggingen die bij deze grondruil zijn gemaakt. Op 1 december 2015 kwam die onafhankelijke derde met een bindend advies, waarin onder meer staat dat 'de gemeente is gehouden een aanvraag Omgevingsvergunning Milieu te bekostigen, met de daarbij benodigde gegevens en onderzoeken'.  
Staphorst moet de kosten dragen voor een milieu-onderzoek om zodoende een vergunning te kunnen aanvragen. Daarmee is minstens 22.000 euro gemoeid. Als er ook een Milieu Effect Rapportage (MER) moet komen, kunnen de kosten volgens Talen oplopen tot 100.000 euro.

"Als ik teken, zie ik af van rechten"

De gemeente wil dat milieu-onderzoek echter pas in gang zetten als Talen een overeenkomst ondertekent. Talen zegt nu dat hij met die overeenkomst gechanteerd wordt en dus wil hij niet tekenen. "Want als ik teken, dan zie ik automatisch af van alle rechten die ik nu nog wel heb."
Volgens Talen zou hij de schade, die is ontstaan doordat zijn bedrijf jarenlang op slot zat, niet op de gemeente kunnen verhalen. "En daar heb ik geen zin in", aldus de afvalverwerker. Op het terrein staat een machine die het afval scheidt, door het gesteggel met de gemeente staat het apparaat al ruim een jaar buiten bedrijf.

Staphorst betreurt gedachte van Talen

De gemeente Staphorst zegt het te betreuren dat Talen zo denkt, want volgens hen klopt het niet. "In onze beleving staat er in de passage dat we wel elkaar het recht voorhouden elkaar in rechte te betrekken. En niet, zoals de heer Talen zegt, dat hij dat niet meer mag", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Talen en zijn advocaat zien echter in de overeenkomst staan dat 'het bedrijf Talen Recycling geen schade kan hebben, voortkomend uit de verwikkelingen tot nu toe'.

'Rekken totdat ik failliet ga'

Omdat de gemeente in de tussentijd niet verder gaat met het milieu-onderzoek, wordt Talen naar eigen zeggen nog verder beperkt in zijn bedrijfsvoering. "Ze zijn de zaak net zo lang aan het rekken tot ik failliet ga", beweert hij stellig.
Hij legt de schuld van deze juridische affaire bij de verantwoordelijk wethouder. "Als deze wethouder er niet was geweest, dan was dit nooit gebeurd. Met de vorige wethouder kon je in gesprek en dan kwam je er altijd wel uit, maar deze wethouder wil niet praten en komt ook niet langs", zegt een cynische Talen. "Ik heb hem vaak uitgenodigd, maar nog nooit heb ik hem hier gezien."

"Ik laat me niet chanteren"

Het is volgens de afvalverwerker onvermijdelijk dat de gemeente zich binnenkort weer voor de rechter moet verantwoorden. "Want op deze manier komen we niet verder. Ik laat me niet chanteren door de gemeente en dus zitten we opnieuw in een impasse."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.