nieuws

Alle nieuwe azc's in Overijssel van de baan

De plannen voor nieuwe AZC’s in Overijssel zijn van de baan. De gemeenten Raalte, Zwolle en Enschede hadden de structurele opvang van asielzoekers al in de steigers staan, maar het COA heeft laten weten geen extra opvangcapaciteit in Overijssel nodig te hebben.    Â
De Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten heeft het afblazen van de plannen voor nieuwe azc's vanmiddag bevestigd aan de regionale regietafel in het provinciehuis. Ze zal het besluit meedelen aan de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff.

Overschot aan opvangplaatsen

Tijdens de landelijke regietafel van 8 september bleek dat er door de lagere asielinstroom een overschot is aan opvangplaatsen. De staatssecretaris had daarom de Commissarissen van de Koning in hun rol van Rijksheer gevraagd de plannen voor nog te openen AZC’s in hun regio nog eens tegen het licht te houden.
De afgelopen weken hebben Raalte, Enschede en Zwolle afzonderlijk met het COA overlegd en de bestaande plannen doorgesproken. Daaruit is geconcludeerd dat de plannen in deze gemeenten geen doorgang zullen vinden. Over de vergoeding van de gemaakte kosten door de gemeenten worden nog afspraken gemaakt met het COA.

Regionale regietafel blijft stand-by

Nu geen nieuwe opvang nodig is en er geen grote instroom van vluchtelingen meer is, is er ook geen noodzaak meer om de regionale regietafel operationeel te houden. Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten : "De regionale regietafel is een uitstekend instrument gebleken in tijden van crisis. Het bleek een goede manier om de realisatie van opvang te coördineren, die boodschap zal ik ook aan staatssecretaris Dijkhoff meegeven."

De regietafel wordt volgens de Commissaris niet opgeheven maar in waakstand gezet. "Er lijkt nu geen sprake van een crisis, maar we weten hoe snel internationaal de situatie kan wijzigen, wat gevolgen heeft voor de asielinstroom in ons land. Mocht dat gebeuren dan is het handig snel weer de regietafel op te kunnen starten."

Aandacht voor financiële gevolgen voor gemeenten

Wel zijn er landelijk lessen te leren zegt Commissaris van de Koning Bijleveld. "De communicatie van ministerie en COA richting gemeenten verliep niet altijd goed. Daarnaast moet er aandacht zijn voor de financiële consequenties voor de gemeenten."
De Commissaris zal dit ook meenemen in haar rapportage aan Staatssecretaris Dijkhoff.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.