nieuws

Gestolen pistool terug in oorlogsmuseum Nijverdal

Het gestolen pistool, waarmee de grootste bankoverval ooit in Nederland werd gepleegd, is weer terug in het Memory Museum in Nijverdal.
Het pistool werd door de politie in Deventer aangetroffen bij een huiszoeking in het huis van fervente wapenverzamelaars. Een aantal maanden geleden werd het wapen op klaarlichte dag op brutale wijze gestolen uit de vitrine van het museum.

Wapen met een verhaal

Joop Staman van het museum is zelf ook verzamelaar en wist uit ervaring dat het zeer onwaarschijnlijk zou zijn dat het pistool ooit nog terug zou komen. "Een wapen met een verhaal is erg veel waard onder verzamelaars", zegt Staman.
Het verhaal van dit pistool uit de Tweede Wereldoorlog is bijzonder. Het gaat om een Mauser 7.65, een pistool van Duitse makelij. De overvallers konden alleen aan dit wapen komen door het afhandig te maken van een Duitse soldaat. "Hier zit waarschijnlijk een verhaal op zich achter", zegt Staman.

Grootste bankroof in de geschiedenis

Het wapen werd op 15 november 1944 gebruikt bij een bankoverval op de Nederlandsche Bank in Almelo. De overval werd gepleegd door verzetsstrijders uit de buurt. Hierbij werd ruim 46 miljoen gulden buitgemaakt. Het geld was bestemd voor de onderduikers en hun familie van de spoorwegstaking.

Brutale diefstal

De dieven die het pistool uit de vitrine van het museum hebben ontvreemd gingen brutaal te werk. "Waarschijnlijk hebben ze met een hengel en een magneet het pistool via een ventilatierooster uit de vitrine weten te vissen", zegt Joop Staman.
Inmiddels ligt het pistool weer op zijn plek. Behalve dat het pistool is vastgemaakt komen er nu ook camera's te hangen in het museum.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.