nieuws

Maatregelen vogelgriep aangescherpt: ophokplicht en verbod op pluimveetentoonstellingen

Er is in Overijssel met begrip gereageerd op de aanscherping van de maatregelen om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan. Pluimveehouders mogen geen bezoekers toelaten in hun stallen als ze er niets te zoeken hebben. Ook op andere locaties, zoals kinderboerderijen en dierentuinen, mag er geen contact meer zijn tussen mensen en vogels.
Ook tentoonstellingen met pluimvee zijn tijdelijk niet meer toegestaan. In Hengelo gaat komende weekeinde de tentoonstelling Noabershow niet door. Er zouden 400 dieren komen, maar de organisatie heeft alles moeten afzeggen.
Een grote teleurstelling, zegt woordvoerster Erna Sanders. "Er gaat een jaar van voorbereiding aan vooraf. In januari waren we al aan het vergaderen en sinds de zomervakantie zijn we er echt druk mee. Je houdt het nieuws goed in de gaten en dan hoop je dat het meevalt. Maar dat is dus niet zo. Afgelopen weekend mocht het in Goor nog doorgaan."

'Weinig zin'

In het eerste weekend van december staat de grote show van Oneto gepland in Enschede. "Het is nog maar de vraag of die doorgaat", zegt Sanders. "Vanavond vergaderen we erover. Als er maar een paar dieren mogen komen, heeft het weinig zin. Dat is vooral jammer voor alle fokkers." 
Bij wijkboerderij Klooienberg in Zwolle wordt het pluimvee sinds vorige week woensdag al opgehokt. Toen gold deze plicht nog niet. Maar na de eerste berichten over besmettingen in Europa wilden ze geen enkel risico nemen. "De maatregelen zijn echt nodig", zegt beheerder Meijer. "Bezoekers begrijpen het gelukkig."

Speciale hygiënevoorschriften

Bezoekers zijn nog steeds welkom op de wijkboerderij. Maar in de hokken waar het pluimvee nu zit mogen ze niet komen. Voor medewerkers die de dieren verzorgen gelden speciale hygiënevoorschriften zoals het ontsmetten van kleding en laarzen. De beheerder van de wijkboerderij roept iedereen in de buurt die kippen of ander pluimvee heeft op om deze dieren op te hokken.
De aangescherpte maatregelen volgen op de vondst van dode, besmette vogels rond het IJsselmeer en in Rotterdam. Land- en tuinbouworganisatie LTO steunt de maatregel. Erik Hubers heeft tegenover de NOS verklaard dat de kans groot is dat de ziekte overslaat naar pluimveebedrijven. LTO verwacht dat de nieuwe maatregelen en de ophokplicht nog maanden van kracht blijven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.