nieuws

Overlastgevers verplicht observeren: burgemeesters blij, GGZ niet

Burgemeesters zijn blij met het wetsvoorstel om 'verwarde personen' verplicht drie dagen ter observatie op te kunnen laten nemen. Vandaag debatteerde de Tweede Kamer over het wetsvoorstel.
In de Tweede Kamer is veel kritiek op dit onderdeel uit een nieuw wetsvoorstel van minister Schippers. Onder andere SP en PvdA hebben moeite met de mogelijkheid die burgemeesters wordt geboden om mensen drie vast te zetten, ook als ze niet direct een gevaar voor hun omgeving vormen.

Gevaar voor omgeving

Door iemand drie dagen gade te slaan en ondertussen ook informatie in te winnen bij andere instanties, denkt het kabinet de persoonlijke situatie van 'verwarde personen' beter in te kunnen schatten.
Daarnaast zouden psychiatrische patiënten die een gevaar vormen, achttien uur gedwongen moeten kunnen worden om medicijnen in te nemen.

Middel om overlast te bestrijden

Burgemeester Anneke Raven uit Hellendoorn, die namens de Twentse gemeenten verantwoordelijk is voor de opvang van psychisch kwetsbare personen, zegt dat dit nieuwe wetsvoorstel een goed middel is om acute overlast te kunnen bestrijden.
"Het gaat erom dat mensen die verward gedrag vertonen, overlast veroorzaken in een buurt en wanhopig zijn. Zij willen dat er wat aan gedaan wordt en wij hebben dan de mogelijkheid om iemand op te nemen."

Kritiek uit psychiatrische hoek

Psychiaters hebben bedenkingen bij deze werkwijze, want het is lastig om iemand 'verward' te kunnen verklaren. Een burgemeester bepaalt straks of iemand opgenomen gaat worden. 
"Psychiaters kijken heel erg naar een patiënt of cliënt, maar burgemeesters kijken naar de samenleving, en die moet kijken naar de familie en naar de buurt en moet daardoor een bredere afweging maken", zegt Raven.

Schending van de rechten van de mens

Psychiater Arnoud Jansen van Dimence noemt de observatiemachtiging 'een schending van de rechten van de mens': "Mensen die een gevaar vormen en een geestesziekte hebben wil je behandelen. Niet drie dagen vastzetten en er alleen maar naar kijken. Je behandelrelatie is dan totaal naar de Filistijnen."

Overlast neemt toe

Het aantal overlast veroorzakende personen neemt toe, hoewel er een verschil is tussen de kleinere gemeenten en de grotere. In steden wordt eerder over overlast geklaagd in tegenstelling tot de kleine kernen waar mensen elkaar beter kennen.
In Overijssel worden per jaar zo'n 400 mensen acuut gedwongen opgenomen. 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.