nieuws

Toeristisch boegbeeld De Sassenpoort in Zwolle wil meer bezoekers

De Sassenpoort in Zwolle moet als boegbeeld van de stad een nog grotere rol als toeristische trekpleister krijgen. Dat vindt de Stichting Exploitatie Sassenpoort.
Om dat doel te bereiken is er geld nodig. De stichting heeft een aantal vrijwilligers aangenomen om extra rondleidingen te verzorgen. De poort gaat op woensdagen en zaterdagen langer open voor publiek.
Het afgelopen jaar is het aantal bezoekers daardoor al flink gestegen, maar het kan nog beter. Met het geld dat onder meer via de rondleidingen binnenkomt moet de oude stadspoort publieksvriendelijker worden gemaakt.

Noodzakelijke verbeteringen Sassenpoort

"We zitten met een aantal problemen, waardoor de exploitatie en ontvangst van bezoekers lastig is", zegt Rene Drost. "De poort is door de steile stenen wenteltrappen slecht toegankelijk voor ouderen en minder validen. Een lift in het bijgebouw naast de poort staat voor de verre toekomst op de verlanglijst."
"Maar prioriteit heeft het onderhoud binnenin de poort. Dan moet je denken aan het houtwerk, de vloeren, betere sanitaire voorzieningen en een aantal noodzakelijke verbeteringen aan het elektriciteitsnetwerk. Ook de veiligheidsvoorzieningen kunnen en moeten beter."

Boegbeeld van Zwolle verdient meer aandacht

"Naast de toeristische functie, willen we de poort beter gaan benutten voor allerlei activiteiten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan symposia, concerten en bruiloften. De Sassenpoort verdient, als blikvanger van Zwolle, meer aandacht."
Het onderhoud van de buitenkant is sinds twee jaar in handen van de Stichting Monumenten Behoud, de Zwolse Stichting Exploitatie Sassenpoort staat sinds die tijd garant voor het onderhoud van de binnenkant van de poort. "We hopen door meer rondleidingen en andere activiteiten voldoende geld binnen te halen om die taak goed uit te voeren", aldus Drost. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.