Nieuws
Nieuws
Sport
Sport
Gemist
Gemist
Radio Oost
Radio Oost
Het weer vandaag
Weer
Bouwmarkt Hornbach
Foto: RTV Oost fullscreen

INretail zegt namens winkeliers in Twente nee tegen komst Hornbach naar Enschede

Geplaatst 19 mei 2017 - 18:13

Brancheorganisatie INretail is tegen de plannen voor de vestiging van bouwmarkt Hornbach in Enschede. INretail diende een zienswijze in tegen de komst van de bouwmarkt.

INretail komt op voor een groot aantal Twentse winkeliers. Woordvoerder Paul te Grotenhuis zegt dat de lokale en de regionale detailhandel flinke klappen krijgen als er een Hornbach komt in Enschede. "Het leidt tot banenverlies en het gaat ten koste van andere winkels."

Meer winkeloppervlakte is desastreus

Door de komst van Hornbach in Enschede komen er tienduizenden vierkante meters winkeloppervlakte bij. "Dat is desastreus", zegt Te Grotenhuis. "We kunnen juist met minder meters toe door alle veranderingen in de detailhandel en ander consumentengedrag."

INretail wil dat er een onderzoek komt naar de gevolgen van de komst van de bouwmarkt voor de detailhandel in Enschede en de regio. De brancheorganisatie pleit verder voor een visie waarin wordt uitgelegd hoe om te gaan met winkelleegstand, met kansarme winkelgebieden en met het vervangen van 'oude' winkelmeters door nieuwe.

"Pas als hierover duidelijkheid is, kunnen weloverwogen keuzes voor de toekomst gemaakt worden", aldus Te Grotenhuis.

Megabouwmarkten

Op dit moment is onduidelijk hoe groot de behoefte in Twente is voor megabouwmarkten zoals Hornbach, vindt INretail. Enschede overweegt een Hornbach toe te staan en ook in Almelo zijn plannen voor een Hornbach.

In Hengelo opende onlangs bouwmarkt Bauhaus. "Ze richten zich allemaal op de portemonnee van dezelfde inwoners in dezelfde regio. Dat kan niet goed gaan", verwoordt Te Grotenhuis het standpunt van INretail.

Het ontwerpbestemmingsplan voor Hornbach in Enschede lag tot afgelopen woensdag ter inzage. 

Hornbach Enschede

In 2006 maakte Hornbach bekend dat het een vestiging in Enschede wilde openen. In 2007 gingen Enschede en het bedrijf met elkaar in gesprek. Er werd gezocht naar een geschikte locatie. De keus viel op de DCW-locatie aan de Kuipersdijk. 

(Bron: gemeente Enschede)

Aan de Kuipersdijk wil Hornbach een bouwmarkt, een overdekt en onoverdekt tuincentrum en een drive-in realiseren.

(Vloer)oppervlakte Hornbach

  • Terrein: ongeveer 50.000 m2
  • Bouwmarkt: ruim 11.000 m2
  • Tuincentrum: maximaal 6.000 m2
  • Drive-in: maximaal 2.000 m2