nieuws

Dauwtrappen: wie staat er nog vroeg op?

Bij Hemelvaartsdag hoort dauwtrappen. Een traditie waarbij voor de ochtendgloren wordt opgestaan en vervolgens door de natuur een wandeling of fietstocht wordt gemaakt. Maar doen we dat nog? Wie staat er nog voor op?
In Giethoorn gingen mensen dauwtrappen, maar dan net even anders. Daar peddelden ze vanmorgen op een surfboard door het dorp en de natuur. Ook wel dauwsuppen genoemd.

Olst-Wijhe

In de omgeving van Olst en Wijhe leken vanochtend vroeg maar weinig vroege vogels op de fiets te zijn gestapt. Hendrik Schuitema van het Olsterveer stond vanochtend wel vroeg op om vanaf zeven uur de dauwtrappers naar de overkant te brengen. 
Veel dauwtrappers kwamen er niet. "Ik heb net twee mensen op de pont gehad, maar verder is het nog erg rustig. Ik heb het gevoel dat steeds minder mensen gaan dauwtrappen."

Vijf uur

Iets verderop in de buurt van Fortmond zijn een vader en dochter even pauze aan het houden. "We zijn vanochtend om vijf uur op de fiets gestapt, maar we hebben nog weinig andere dauwtrappers gezien."
De twee denken dat het komt doordat mensen de natuur minder waarderen. "En als je de natuur niet waardeert, ga je ook niet zo vroeg uit je bed om te gaan dauwtrappen", concludeert de dochter. 

Weinig

Ondanks dat er in de omgeving van Olst en Wijhe weinig mensen op de fiets sprongen, zijn er in andere delen van de provincie wel grote groepen vroeg uit de veren gegaan. Zo werd er onder meer een kerkwandeling van Lonneker naar Losser gehouden en waren al bij het ochtendgloren op veel plekken in Twente en Salland fietsende jongeren te zien.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.