nieuws

Politie over ontvoering Hengelo: "Escalatie kwam uit onverwachte hoek"

Trots zijn ze op hoe snel de ontvoering van een vrouw in Hengelo gisteren werd beëindigd. Maar er is ook kritiek op de politie. Want het slachtoffer was enkele uren daarvoor nog bij de politie geweest om te melden dat ze werd lastiggevallen door haar ex. "Wij kenden de signalen natuurlijk. Maar de escalatie kwam uit onverwachte hoek", vertelt politiewoordvoerder Ruud Visser.
De 30-jarige Hengelose werd klemgereden door haar 29-jarige ex-vriend toen ze de post deed op haar scooter. De man loste volgens getuigen drie schoten en dwong de vrouw in zijn auto te stappen. Ruim 2,5 uur na de ontvoering wordt de vluchtauto door een arrestatieteam klemgereden, op nog geen kilometer van de plek waar de Hengelose is ontvoerd.
"Er zijn geen gewonden gevallen. Getuigen hebben knallen gehoord, mogelijk is daar geschoten. Daar doen wij onderzoek naar", laat Visser weten. "Onze eerste prioriteit was de vrouw in veiligheid brengen. Met het slachtoffer gaat het naar omstandigheden redelijk goed. Ze is geschrokken."

Complimenten en kritiek

Het gevoel dat overheerst na de snelle beëindiging van de ontvoering is trots. "Trots op hoe het allemaal gegaan is. Vanaf het moment van de melding, de manier waarop we onze interventiekracht inzetten, op de verschillende tactieken en ook de inzet van social media. Dat zorgde ervoor dat we vrij snel een beeld hadden van waar het slachtoffer met de verdachte was. Dat het tot deze ontknoping leidt, dat is wel iets waar we trots op terugkijken. Dat is wel een stukje kwaliteit."

Hoewel de vrouw snel in veiligheid werd gebracht, is er toch kritiek op de politie. Want volgens getuigen was de vrouw diezelfde dag al twee keer bij de politie geweest, maar die kwam niet in actie.
"Ik kan mij voorstellen dat die gevoelens leven. Wij kenden die signalen natuurlijk. Ik kan niet zo heel erg veel in de details treden, omdat ik dan eigenlijk al meteen in de privé-situatie kom van beide personen. We merkten dat het eerste deel van het jaar, tot en met eind april, het relatief rustig was. Daarna kregen we toch wel wat meer meldingen, die vooral gingen over lastigvallen en geïntimideerd voelen. Daar waren wij met elkaar over in gesprek, om dat ook goed te gaan documenteren."
Visser vervolgt: "Uiteindelijk wil je daar wel een oplossing voor hebben. Alleen de relatie zoals die zich gisteren voordeed, kwam ook echt uit onverwachte hoek. Maar juist doordat we wisten met wie we van doen hadden, konden we ook snel schakelen en mensen lokaliseren."

Voorkomen
Alles voorkomen kan volgens de politiewoordvoerder niet. "Wat je wel kan doen, onder andere op basis van ervaring, is het maken van een goede risico-analyse. Inschatten of er acuut gevaar is en of er direct moet worden ingegrepen. Dat gevoel was er gisteren niet toen dat laatste gesprek was, begin van de middag. Later word je dan toch verrast met de escalatie op dit niveau. Daar staan we wel van te kijken."
De verdachte zit nog vast en wordt vandaag verder gehoord. "We zullen ook nog meer meer getuigen spreken. We zijn ook nog geïnteresseerd in een aantal andere mensen, met name om de aanloop van deze escalatie te bespreken. Daar hebben we onze handen nog vol aan. Voor ons begint het feitelijk nu pas."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.