nieuws

Zes vragen en antwoorden over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups in Hengelo
De eikenprocessierups in Hengelo
Elk jaar duikt hij weer op: de eikenprocessierups. Maar waar komt dit beestje eigenlijk vandaan en wat kan hij aanrichten? Wij zetten de informatie voor jou op een rijtje.Â
Sinds de jaren 90 verovert de larve Nederland. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de klimaatverandering: het wordt warmer in Nederland er daar gedijt het beestje prima bij. 

1. Waar is het beestje van bekend?

In het begin van de zomer vind je op veel eikenbomen behaarde rupsen, het zijn de larven van een nachtvlinder. De beestjes zijn berucht door problemen die ze veroorzaken. Elk jaar hebben bijvoorbeeld wandelaars en fietsers last van de rups omdat de haren van het beestje de huid, ogen en luchtwegen irriteren.  

2. Wanneer duikt hij op?

Rond eind april komen de rupsen uit de eitjes. Ze zijn dan nog niet behaard, na een aantal vervellingen krijgen ze vanaf mei tot juni een bruine kleur en brandharen op de rug. Ze kunnen wel 700.000 haren hebben. De rups leeft, zoals zijn naam verraadt, in eikenbomen. Vooral in eikenlanen en eikenbossen vind je veel rupsen.

3. Hoe kom je in contact met de rups?

De brandharen van de rups dringen in de huid, ogen en luchtwegen. Die haren kun je op je krijgen door in de buurt van nesten te komen, maar ook de wind kan de haren meevoeren, en huisdieren kunnen de haartjes overgedragen. 

4. Wat zijn de gevolgen?

De haren leiden tot irritatie en kunnen ernstige ontstekingen veroorzaken die zelfs tot blindheid kunnen leiden. Maar ook de huid en luchtwegen kunnen geïrriteerd raken.
Binnen een paar uur kun je klachten krijgen als: jeuk, bultjes, blaasjes en rode plekken, problemen met ademhalen, braken en koorts. Bij iemand die vaak met de rups in aanraking komt, worden de klachten bij elk nieuw contact heviger. 
Soms kan een een heftige allergische reactie optreden, bel dan 112. 

5. Wat te doen na contact met de rups?

  • Verwijder de haren met een kleefpleister of plakband.
  • Ga niet krabben of wrijven. 
  • Spoel de huid en/of de ogen goed af met lauw water
  • Was de kleding waar haren op zitten op 60 graden. 
  • Crème met menthol, aloë vera of calendula kan verlichting geven bij jeuk. 
Vaak houden de klachten ongeveer twee weken aan. Let op, ook dieren, met name honden en paarden kunnen klachten krijgen wanneer ze in contact komen met de brandharen.

6. Hoe voorkom je problemen?

Mocht je in een gebied zijn waar de rups zit, probeer dan hals, armen en benen zo goed mogelijk te bedekken. Voorkom contact met de rupsen, haren en nesten en leer dit ook aan je kinderen. Zorg dat huisdieren ook niet in contact komen met de rupsen, ook niet met oude nesten, daarin kunnen nog haren zitten. 
Ga zelf de rups niet bestrijden maar vraag advies bij de gemeente. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.