nieuws

Vervuilde huizen: "Het was echt smerig, hoe kan een mens zo leven?"

Huizen die zo smerig zijn, dat je je haast niet kunt voorstellen dat er iemand woont. De GGD IJsselland zet sinds kort meer mensen in om de problematiek van vervuilde huizen aan te pakken. Maar hoe kan het zo ver komen? Het verhaal van Gerard Tobi uit Zwartsluis.
Het begon allemaal met klachten uit de buurt, vertelt Gerard Oosterlaar van de GGD IJsselland. "De buren klaagden over stank en ze maakten zich zorgen over Tobi's vrouw. Ze wisten niet zeker of ze nog wel leefde."
Oosterlaar zocht Tobi op. Zijn vrouw leefde nog. Maar Oosterlaar kwam niet verder dan de voordeur. "Dus sprak ik met hem op een bankje in de buurt, hij wilde wel graag z'n verhaal kwijt."
Tobi's vrouw was erg in de war, ze dacht dat ze de koningin van Frankrijk was. Ze gooide eten op de grond en langzamerhand raakte het huis van het echtpaar vervuild. 
Pas na enkele maanden liet Tobi de GGD toe in het huis. Eenmaal binnen schrok Oosterlaar: "Ik had nog nooit gezien dat mensen in zo'n bizarre omstandigheid kunnen leven. De wc was helemaal kapot. De mensen poepten in een bakje, dat daarna leeg werd gespoeld in de tuin."
Na een bezoek van een rechter werd de vrouw van Tobi gedwongen opgenomen. Een emotioneel moment: "Aan de ene kant was ik blij, maar aan de andere kant: je mist haar toch. Dat de ziekenauto met haar wegreed, dat greep me erg aan. Ik had gelukkig steun aan Gerard, die bij me zat."
Inmiddels gaat het weer goed met Gerard Tobi. Vrijwilligers en buren maakten zijn huis schoon en knapten het op. Hij is zijn naamgenoot Gerard Oosterlaar dankbaar: "Voor alles wat Gerard voor mij gedaan heeft, daar ben ik zo dankbaar voor. Dat heeft voor mij heel veel betekend."
Tobi schaamt zich niet meer voor zijn verhaal en adviseert lotgenoten om hulp te zoeken. Gerard Oosterlaar beaamt dat schaamte vaak een rol speelt: "Mensen met dit soort problemen houden de gordijnen vaak gesloten."
Of de problematiek groter is geworden de afgelopen jaren, vindt Oosterlaar lastig om te bevestigen. Wel ziet hij dat er meer aandacht voor is. "En we vinden dingen sneller vies, we zijn veel meer gaan letten op hygiëne."
Ook dat mensen langer thuis wonen kan bijdragen aan de omvang van de problematiek aldus Oosterlaar. En dan mag er door de huishoudelijke hulp wel 'directiever' gereageerd wordt op vervuiling: "Wat doortastender optreden, een beetje zoals een oude zuster van vroeger."
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.