nieuws

Almelo verkoopt aandelen om financieel te overleven

Om de stad niet 'kapot' te bezuinigen gaat Almelo haar 'tafelzilver' verkopen. Aandelen Enexis, Vitens en Twence gaan in de verkoop om het miljoenentekort aan te zuiveren. En alleen als Almelo haar aandelen Twence kan verkopen gaat ze akkoord met de 'Agenda van Twente'.Â
De Almelose gemeenteraad heeft er een grote klus aan; de jaarlijkse 'perspectiefnota' gaat over de financiele situatie voor de stad, en die is verslechterd.

Tekort van 7 miljoen

Door oplopende tekorten bij het uitvoeren van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO), de Participatiewet en Jeugdzorg is er voor de komende jaren een tekort voorzien van zeven miljoen euro. 

Bezuinigenen

Almelo heeft vanaf 2010 voor vijftig miljoen structureel en voor 110 miljoen incidenteel bezuinigd. De ambtelijke organisatie is gekrompen van 800 naar 600 fte.
Toch is dat allemaal nog niet genoeg, dus wordt de 'kaasschaaf' weer driftig gehanteerd. Voorbeelden van de bezuinigingen zijn: drie ton op onderwijshuisvesting, twee ton op PGB's en de uitvoering van de Participatiewet kan met zes ton minder toe. 

Aandelen verkopen

Daarnaast gaat het tafelzilver in de verkoop. In de 'perspectiefnota' wordt niet over concrete opbrengsten gerept, maar het zou toch een aardig bedrag kunnen opleveren.
Aandelen Enexis zijn zo'n tien miljoen waard, aandelen Vitens zo'n zeventien miljoen en de aandelen Twence zijn volgens boekwaarde zo'n veertien miljoen waard. 

Brandbrief

Ook wil de gemeente een brandbrief sturen aan de provincie, de vereniging van gemeenten, VNG en het Rijk. Daarin wordt gevraagd om een 'een financieel verlichtingsbudget'.
De problemen van Almelo komen deels uit het verleden, maar deels ook door de decentralisaties. Almelo komt structureel tien miljoen tekort op de uitvoering van de WMO, de Participatiewet en de Jeugdzorg. 

Toezicht provincie Overijssel

Almelo staat onder verscherpt toezicht van de provincie en zal dus nog meer bezuinigingen (zeven miljoen) moeten bedenken om de de begroting voor 2018 sluitend te krijgen. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.