nieuws

nn

Vanwege de vorst wordt het een dramatisch jaar voor de wijnoogst in het buitenland. Naar schatting wordt in traditionele wijnlanden als Spanje en Frankrijk een kwart minder druiven geoogst. Opmerkelijk genoeg valt de schade in eigen land bij de wijnboeren mee. In onze provincie is Wijngoed de Reestlandhoeve in Balkbrug nog redelijk optimistisch.
Eigenaresse Wilma Huisman van de wijngaard vertelt dat ook bij haar de knoppen in het voorjaar van de wijnranken zijn afgevroren. Maar de wijnstokken hebben een productieve tweede uitloop gehad en daarmee lijkt de schade mee te vallen.

Benevelen voorkomt schade

"Ook hebben we de knoppen met een sproeier beneveld, waardoor er een klein ijslaagje op komt dat de knoppen beschermt. Een methode die in het buitenland nog niet overal wordt toegepast", aldus Huisman.
Of de regionale wijnboeren straks garen spinnen bij de slechte buitenlandse oogst is niet duidelijk. Ze zijn optimistisch, maar of de Nederlandse oogst werkelijk goed uitpakt, is allerminst zeker. "Spreeuwen en hagelbuien kunnen altijd onverwacht roet in het eten gooien", aldus Huisman.

Geen forse prijsstijging

Terwijl de regionale wijnboeren hun zegeningen tellen, ligt ook de Nederlandse handel niet wakker van de problemen in het buitenland. Het feit dat traditionele wijnlanden als Frankrijk en Spanje minder oogsten en dus ook minder wijn produceren, zal nauwelijks effect hebben op de prijs van wijn in de winkel, verwacht Tjeske Hartman van wijnspecialist Henri Bloem in Zwolle.
"Het is afwachten. Van onze wijnboeren in Frankrijk hoor ik wel dat er problemen zijn, maar ik denk niet dat de prijzen in de winkel daardoor fors gaan stijgen", zegt Hartman.

Nederland goede toekomst als wijnland

Mocht dat wel het geval zijn, dan wordt er voor de inkoop uitgeweken naar landen waar de oogst wel goed is. Bijvoorbeeld Amerika en Australië. Ook voor Nederland liggen er volgens kenners goede toekomstperspectieven. "Ze zeggen dat Nederland over vijftig jaar het land voor de wijnbouw zal zijn. We gaan het zien", aldus Hartman.  

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.