nieuws

Oude Servo schoorsteen blijkt te onveilig, sloop noodzakelijk

De oude schoorsteen op het terrein van Elementis in Delden is onveilig en wordt daarom gesloopt. Dat meldt de gemeente Hof van Twente.Â
Het risico op instorting of vallend puin is groot voor de medewerkers van Elementis. Daarnaast kan de schoorsteen gevaar opleveren voor omwonenden, op het moment dat onderdelen daarvan terecht komen op het chemiebedrijf zelf. Het bedrijf wil daarom de schoorsteen slopen.
Gemeente Hof van Twente en Elementis hebben onafhankelijk adviesbureau Antea ingeschakeld om advies uit te brengen over de veiligheid van de schoorsteen op het bedrijfsterrein van Elementis. Uit het rapport blijkt dat slopen de enige reële optie is.

Alternatieven niet haalbaar

Er zijn alternatieven bekeken, maar deze bleken niet haalbaar. De risico’s van die alternatieven zijn vergelijkbaar met de bestaande situatie en daarom niet acceptabel. Slopen blijft de enig acceptabele oplossing als het gaat om veiligheid voor zowel medewerkers als omwonenden.
De schoorsteen is in 1942 gebouwd en staat op de gemeentelijke monumentenlijst. Na het bestuderen van het rapport van Antea concluderen burgemeester en wethouders dat het behouden van de schoorsteen niet opweegt tegen het belang van algemene veiligheid voor de inwoners.
Het college is daarom bereid de schoorsteen af te voeren van de gemeentelijke monumentenlijst.
Elementis zal binnenkort de toestemming om de schoorsteen te mogen slopen aanvragen. Mogelijk kan de schoorsteen dan in het najaar van 2017 gesloopt worden.

Schoorsteen is ingepakt om vallende stenen te voorkomen

Elementis heeft voorlopig maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de veiligheid tot het moment van de sloop is gewaarborgd. Zo is de bovenste 15 meter van de schoorsteen ingepakt om te voorkomen dat er bakstenen uit het bouwwerk vallen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.