nieuws

IJsselbiënnale wijkt niet voor vandalisme

Het was vannacht voor de zesde keer raak: opnieuw werd een kunstwerk van de IJsselbiënnale vernield. Ditmaal was het glaskunstwerk Borboros in Deventer aan de beurt. Organisator Mieke Conijn van het Kunstenlab in Deventer wil ondanks dat niet wijken voor het vandalisme.
"Kunstwerken in de openbare ruimte zijn niet te beschermen", reageert ze op het nieuws. "Iedereen die kwaad wil, kan kwaad. Het blijft een risico, maar het gaat mij te ver om het niet meer te doen", vervolgt ze.

Zes vernielingen in anderhalve maand

De vernieling van vannacht was de zesde in de anderhalve maand dat de IJsselbiënnale bestaat. Het was eerder al raak in Vorchten, nogmaals Deventer en in Zutphen waren drie kunstwerken het doelwit van vandalen. 
Het kunstwerk werd 's nachts al afgeschermd met een hek, maar dat bleek niet genoeg om de vandalen op afstand te houden. "Je moet dus wel heel veel moeite doen om het kapot te maken. Dat is heel triest."

Cameratoezicht

De organisatie overweegt nu aanvullende maatregelen om de beveiliging te verbeteren en is daarvoor in overleg met de politie. "Een van de dingen die we bespreken is een bewakingscamera met eventueel een bewegingsmelder. Daarmee voorkom je het niet, maar het is wel afschrikwekkend."
Om het kunstwerk te repareren, roept het Kunstenlab Deventenaren op om vervangende potten water te brengen. Hierdoor kunnen mensen zelf een bijdrage leveren aan het herstel. "Als dat het gevolg is van deze actie, dan word ik daar heel blij van", besluit Conijn.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.