nieuws

Patiënt Isala overleden door bacteriële besmetting op apparaat

Een hartpatiënt van het Isala-ziekenhuis in Zwolle is overleden door een bacteriële besmetting op een apparaat van het ziekenhuis. De besmetting vond plaats tijdens een openhartoperatie. Het gaat om een apparaat uit een Duitse fabriek.
In totaal raakten meer dan honderd patiënten besmet door deze apparaten, waarvan vier in Nederland. Drie besmettingen gebeurden in Zwolle, één andere besmetting vond plaats in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. Twee van de vier patiënten in Nederland zijn inmiddels overleden.

Gevaarlijke bacterie

De patiënten werden besmet met het Mycobacterium chimaera-virus, een gevaarlijke bacterie. De besmettingen werden veroorzaakt door apparaten die tijdens openhartoperaties het bloed op de juist temperatuur houden. 
De besmetting werd ontdekt toen bleek dat het waterreservoir niet hermetisch was afgesloten. De eerste besmetting werd vastgesteld in Zwitserland. Daarna volgden Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. De besmettingen vonden eind 2012 en begin 2013 plaats, maar kwamen pas in 2015 aan het licht.

Meldpunt

Hartpatiënten Nederland is inmiddels een meldpunt gestart. "We doen een oproep aan hartpatiënten die net geopereerd zijn en denken dat ze daardoor besmet zijn geraakt. Zo kunnen we bekijken of er iets voorkomen had kunnen worden en of er in dat geval iemand aansprakelijk te stellen is", vertelt Henri Haenen van de stichting. 
Mochten er fouten zijn gemaakt, dan overweegt de stichting juridische stappen. Isala komt nog met een reactie. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.