nieuws

Wat is er mis? Gemeenten willen om tafel met Jeugdbescherming Overijssel

Jeugd / jongeren / jeugdzorg
Jeugd / jongeren / jeugdzorg
Wat is er aan de hand bij Jeugdbescherming Overijssel (JbOV)? Dat vragen politici, zorginstellingen en cliënten zich af. De instelling in Overijssel is verantwoordelijk voor zo'n 2000 kinderen die onder toezicht staan. Bij een herkeuring door het Keurmerkinstituut zijn er problemen geconstateerd waardoor de certificering op het spel staat.
Gemeenten mogen alleen zaken doen met gecertificeerde instellingen. Jeugdbescherming Overijssel heeft een overbruggingscertificaat gekregen dat geldig is tot november van dit jaar. Voor die tijd moet de instelling orde op zaken brengen.

Maar wat is er nou aan de hand?

Dat is het bijzondere van deze situatie, niemand lijkt het te weten. De werkwijze zou niet op orde zijn, maar onduidelijk is wat de 2000 kinderen die onder toezicht van JbOV vallen, daar van merken. 
Gemeenten zijn sinds 2015 verantwoordelijk voor jeugdzorg. Toch is het rapport van het Keurmerkinstituut niet aan gemeenten geleverd, aldus woordvoerder Jan Schukkink namens 14 Twentse gemeenten: "De informatie is waarschijnlijk marktgevoelig, wij hebben geen inzage in het rapport. Maar ons is gegarandeerd dat de veiligheid niet in het geding is."
Ook bij de rechtbank is niet bekend welke problemen er spelen bij Jeugdbescherming Overijssel. Terwijl de kinderrechter geregeld kinderen onder toezicht stelt van gezinsvoogden van JbOV. "Wij kijken alleen of er een certificaat is voor de instelling," aldus woordvoerder Maarten Schoon van de Rechtbank Overijssel.

Wie controleert?

Omdat gemeenten verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, hebben gemeenteraadsleden een controlerende taak. Bij navraag bij enkele raadsleden in Overijssel over dit onderwerp, blijkt niet iedereen op de hoogte van de problemen bij JbOV. Volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) kunnen raadsleden hun wethouders opdracht geven om de informatie op te vragen. 
In elk geval blijken de wethouders in Overijssel inmiddels toch nieuwsgierig naar de problematiek bij Jeugdbescherming Overijssel, aldus Jan Schukkink: "Er komt een overleg. Waarschijnlijk in augustus. Daarin gaan we in elk geval vragen wat er speelt, maar of we er antwoord op krijgen weet ik niet."

Rapport is niet openbaar

Directeur Hennie Kenkhuis van Jeugdbescherming Overijssel wil nog niet ingaan op de problemen die er spelen: "Het rapport is niet bestemd voor publicatie en wij stellen het niet extern beschikbaar." 
Wie kan het rapport dan wel inzien? Dat blijkt maar een beperkte groep. Zelfs het ministerie heeft geen kopie ontvangen, terwijl staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie wel toestemming gaf voor een overbruggingscertificaat voor JbOV.
Een woordvoerder: "Het rapport is iets tussen het Keurmerkinstituut en JbOV. Het ministerie wordt, conform de wet, niet over de inhoud van het besluit van het Keurmerkinstituut geïnformeerd." Dijkhoff heeft zijn besluit genomen op advies van het Keurmerkinstituut. 
De geplande fusie tussen Jeugdbescherming Overijssel en Jeugdbescherming Gelderland is inmiddels afgeketst. Of dit te maken heeft met de problemen bij JbOV, lijkt een logische conclusie. 

Hoe gaat het verder?

Wat het overleg van de Overijsselse gemeenten met Jeugdbescherming Overijssel gaat opleveren is niet duidelijk. In elk geval wordt op 7 oktober een controle gestart door het Keurmerkinstituut. Op 7 november moet duidelijk zijn of Jeugdbescherming Overijssel zorg mag blijven leveren. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.