nieuws

Camera's bewijzen: goed waterbeheer in Overijssel levert schoon water en gezonde visstand op

De zeeforel die terug is in de Overijsselse Vecht is het bewijs: de waterkwaliteit is de afgelopen jaren enorm verbeterd. Ook de vispassages die zijn aangelegd om vissen langs stuwen en sluizen te leiden zijn succesvol, en dat is terug te zien in de visstand.
Bij gemaal Stroink aan de rand van de Weerribben-Wieden en bij stuw Vechterweerd bij Dalfsen zijn vispassages gemaakt. Om te kijken of vissen daar ook goed gebruik van maken is onderzoek nodig. Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft daarbij voor het eerst gebruik gemaakt van cameravallen.

Zeeforel "kers op de taart"

De camera bij de vistrap in de Vecht legde vorige maand een aantal zeeforellen vast. Deze vis komt hier al een jaar of dertig niet meer voor. De zeeforel trekt in de zomer vanaf de Noordzee het binnenland in om te paaien. Maar door alle stuwen en sluizen was de Vecht al jaren onbereikbaar voor hem.
Ecoloog Mark van Heukelum van adviesbureau Arcadis is betrokken bij het onderzoek met camera's: "Toen we de zeeforellen op beeld zagen stonden we wel even te juichen achter de computer. Dit geeft aan dat jarenlange inspanningen voor een betere waterkwaliteit ook echt effect hebben".

Visvriendelijk

Meestal worden er netten geplaatst bij een vispassage om te kunnen onderzoeken welke vissen er gebruik van maken. De vissen worden dan boven water gehaald en geteld. Onderzoek met camera's is veel visvriendelijker en nauwkeuriger. De vis merkt er eigenlijk niks van.
Technisch is het wel lastig om passerende vissen in het water te filmen. De cameraval moet reageren op beweging, maar niet bij elk dwarrelend takje al aanspringen. In troebel water is het zicht slecht, dus moeten de vissen liefst vlak voor de camera langs geleid worden. Ook moeten de beelden via internet verzonden worden.

Visspotter

De camerabeelden zijn niet alleen interessant voor ecologen. Alles is direct online terug te zien op Visspotter. Iedereen die geïnteresseerd is kan de filmpjes bekijken, en gelijk meedenken over welke soort vis het is. Zo helpt het publiek mee met het analyseren van de beelden.
Mark van Heukelum bedacht deze nieuwe manier van onderzoek. Eerder al lanceerde hij samen met de provincie Overijssel Wildspotter. Maar een das of otter is voor de leek beter te herkennen dan een kolblei of brasem. Toch doet het publiek het opvallend goed, met een score van ruim 95% goed gekozen vissoorten.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.