nieuws

GroenLinks: Deventer moet aandelen Vitens verkopen voor duurzaamheidsfonds

Hoofdkantoor van Vitens in Zwolle
Hoofdkantoor van Vitens in Zwolle
In navolging van Almelo, moet Deventer ook haar aandelen Vitens verkopen. GroenLinks wil dat het geld dat daarmee binnenkomt, wordt gebruikt voor duurzaamheidsinitiatieven. De fractie wil dat het college de voordelen van de aandelenverkoop serieus onderzoekt.
Provinciale Staten van Overijssel hebben onlangs besloten aandelen Vitens van gemeenten te kopen. Almelo maakt daar gebruik van - en verkoopt ook aandelen Enexis en Twence - om een miljoenentekort aan te pakken.

Drie miljoen euro

Deventer zou de aandelen ook moeten verkopen, zegt GroenLinks. De gemeente heeft de ambitieuze doelstelling 'klimaatneutraal in 2030', maar de financiële middelen om dat te bereiken zijn beperkt. Verkoop van aandelen Vitens zou tussen de 2,4 en 2,9 miljoen euro opleveren. Dat geld kan gebruikt worden voor duurzaamheidsinitiatieven.
"De doelstelling om in 2030 energie-neutraal te worden schiet voor geen meter op", zegt fractievoorzitter van der Meulen. "Veel Deventenaren willen wel investeren in duurzaamheid maat hebben een financiële stimulans nodig. Een duurzaamheidsfonds kan daar bij helpen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.