nieuws

Overijssel blijft achter in het sociaal ondernemen

Sociaal ondernemen. Steeds meer bedrijven willen iets goeds doen voor de maatschappij. Maar vergeleken met andere provincies loopt Overijssel achter. Op de social impact day leren ondernemers hoe ze de maatschappij kunnen verbeteren.
Bij sociaal ondernemen gaat het niet alleen om winst maken. Karst Klein van het houtbewerkingsbedrijf Binthout omschrijft het duidelijk. "Mijn compagnon en ik hadden met z'n tweeën een goedlopend bedrijf kunnen neerzetten, waarbij we alleen de vormgeving voor houten producten doen. Dan hadden we alle andere zaken, zoals het zagen, schuren en oliën uitbesteed. Maar omdat we werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt wilden creëren, hebben we het gehele proces in huis."

Afstand tot de arbeidsmarkt

Gerton Bouma is één van de medewerkers van Binthout. "Ik had een zwervend bestaan, maar door deze herintegratie, voel ik me weer nuttig. Ik ben trots dat ik collega's heb en weer een eigen huisje heb." Klein steekt veel tijd in zijn medewerkers. "We passen onze planning aan op wat de medewerkers aankunnen. Die flexibiliteit moet je kunnen bieden." 

Persoonlijke groei

Bij het postbedrijf Cycloon in Zwolle krijgen mensen met een beperking de kans om zich te ontwikkelen. "Iedereen die wil werken, kan werken," is het motto van commercieel directeur Eddy te Rietstap. "We hebben hier mensen aan het werk die voorheen de hele dag alleen maar enveloppen stempelden. Maar wij dagen ze uit om alles binnen het postproces te leren. Doordat we zes contactmomenten per dag hebben en ze goed begeleid worden door hun teamleider, groeit hun zelfvertrouwen." 

Rijk worden

Elke ondernemer moet geld verdienen. "Anders heb je geen bestaansrecht," zegt Klein. Te Rietstap beaamd het. "Als ik met snelle jongens op scooters zou werken, gaat het veel efficiënter. Maar dan mis ik mijn doel om mensen te helpen." Beide ondernemers worden warm van de waardering die ze krijgen van hun personeel. Of je er rijk van wordt? "Nee," zegt Klein. "Maar je wordt wel rijk in je hart."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.