nieuws

GemeenteBelangen Twenterand kritisch over financieel beleid college

Gemeentehuis gemeente Twenterand in Vriezenveen
Gemeentehuis gemeente Twenterand in Vriezenveen
GemeenteBelangen Twenterand laat zich kritisch uit over de financiële positie van de gemeente Twenterand. Die positie is volgens de grootste oppositiepartij van de gemeente een stuk slechter dan vier jaar geleden en dat zou te danken zijn aan het huidige college van burgemeester en wethouders.
Dat schrijft de partij in een eigen beschouwing op de begroting van het college voor de jaren 2018 tot en met 2021. "Dit college en de drie C's -CDA, ChristenUnie, SGP- laten onze gemeente financieel slechter achter dan toen ze begonnen, zonder met oplossingen te komen voor de toekomst", stelt fractievoorzitter Mark Paters.

Acht miljoen minder in reserves

Volgens berekeningen van GemeenteBelangen zijn de reserves van de gemeente tussen 2014 en 2018 gedaald van 28 naar twintig miljoen euro. Het weerstandsvermogen, waarmee risico's worden opgevangen, is volgens de partij zelfs gehalveerd. Van tien miljoen in 2014 naar vijf miljoen in 2018. 
GemeenteBelangen constateert dat het college de ozb-belasting voor inwoners met een eigen woning extra heeft verhoogd. De opbrengst uit de ozb-belasting was in 2014 ruim vier miljoen en is in de meerjarenbegroting ruim vijf miljoen.

"Slecht gedaan"

Het wordt volgens Paters pijnlijk duidelijk dat het college het "slecht gedaan heeft". "Vier jaar lang is op de winkel gepast, vier verloren jaren zonder enige visie op de toekomst." 
Veel inwoners voelen zich bovendien niet gehoord door het college, zo stelt de partij. "De geloofwaardigheid van de politiek werd telkens te grabbel gegooid en dat rekenen wij dit college zwaar aan. Excuses aan inwoners voor gemaakte fouten bleven uit." Het besluit voor een nieuw zwembad wordt als voorbeeld genoemd waarbij de kernen verder uit elkaar zijn gedreven.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.