nieuws

Burgemeester Losser doet beroep op inwoners en ondernemers bij aanpak van criminaliteit

Gemeentehuis in Losser
Gemeentehuis in Losser
Een beter beeld van het aantal hennepkwekerijen in de gemeente, aanpakken van witwaspraktijken en jongeren helpen die worden misbruikt voor drugshandel. Losser gaat stevig inzetten op de aanpak van criminele ondermijnende activiteiten. Eerder werd al bekend dat daarvoor honderdduizend euro wordt vrijgemaakt.
"Ook in Losser maken criminele organisaties steeds meer gebruik van 'gewone' bedrijven om grote sommen geld, die ze via de illegale verkoop van drugs hebben verdiend, wit te wassen", zegt burgemeester Gebben.

Hennepkwekerijen

Sinds 2016 zijn dertien hennepkwekerijen opgerold, maar dat aantal lijkt veel groter te zijn. "Helaas bespeuren we bij mensen een afname van de meldingsbereidheid. En dat zorgt er ook voor dat we het beeld niet compleet hebben en er dus onvoldoende tegen kunnen optreden."
"Inwoners en ondernemers worden door criminelen, met een dik pak geld, verleid om een hennepkwekerij te laten aanleggen in hun woning of in een schuur. Nog afgezien van het grote risico op brand die zo’n hennepplantage oplevert, lopen deze inwoners en ondernemers grote kans om een slachtoffer te worden van harde criminelen. En dan zit je pas echt diep in de problemen."
Gebben noemt het zorgelijk dat kwetsbare jongeren door criminelen worden misbruikt om drugs te verhandelen. "Dat moeten we absoluut tegengaan." Maar ook het dumpen van hennepafval in het buitengebied, wat regelmatig gebeurt, is een bijkomend gevolg van hennepteelt.

Autobranche

In de autobranche in Losser is sprake van witwaspraktijken, Gebben noemt dat heel kwalijk. "Temeer omdat dat de hele branche een negatief imago kan bezorgen. En daar hebben de eerlijke ondernemers vervolgens erg van te lijden."
Losser gaat de ondermijning niet alleen aanpakken. De veertien Twentse gemeenten hebben de handen ineengeslagen in een regionale aanpak, samen met politie, Belastingdienst en Openbaar Ministerie. De aanpak richt zicht op het verstoren van criminele activiteiten en de criminele bedrijven. 

'Beroep op inwoners en ondernemers'

Gebben doet een beroep op inwoners en ondernemers, hun hulp is hard nodig. "Deze rol kunnen mensen alleen pakken als ze zich bewust zijn van het ondermijnende karakter van criminele activiteiten. En als zij zien, welke effecten en schade het in de hele maatschappij veroorzaakt."
"We hopen dat inwoners en ondernemers signalen van criminaliteit en ondermijning gaan herkennen en deze melden. Dat gebeurt nu al. Hennepplantages bijvoorbeeld, worden regelmatig anoniem gemeld. Maar dit kan en moet nog veel beter. Samen kunnen we zorgen voor een veilige en eerlijke samenleving.” 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.