nieuws

Archeologen graven naar resten bewoning uit de IJzertijd in Heeten

Archeologen van ADC ArcheoProjecten zijn op de Veldegge in Heeten bezig met opgravingen. Op de locatie zijn resten gevonden van bewoning uit de Middeleeuwen (1000-1250 na Chr.) en de Midden-IJzertijd (500-250 voor Chr.).Â
Staand in de overblijfselen van een boerderij en met de schop in de grond gaven wethouders Wout Wagenmans en Frank Niens van de gemeente Raalte gisteren het officiële startsein voor de archeologische opgravingen op de Veldegge. Hier zijn bij archeologisch onderzoek resten van bewoning aangetroffen die tot 2500 jaar teruggaan. "We hebben waterputten, boerderijen en houtskoolmeilers gevonden", zegt Niels Bouma van ADC ArcheoProjecten.

IJzerwinplaats van Europees belang

Het archeologisch onderzoek op de Veldegge sluit aan bij eerdere opgravingen in woonwijk De Hordelman en bedrijventerrein De Telgen. Hier werden al eerder belangrijke vondsten gedaan waaruit bleek dat Heeten een grote ijzerwinplaats was van nationaal en Europees belang, de hoogovens van toen.
Op de Veldegge verwacht ADC vooral sporen te vinden waarmee kan worden aangetoond dat Heeten als woonplaats ouder is dan men dacht. Wethouder Wout Wagenmans: "Het is goed wonen in Heeten. Dat wist men vroeger al en dat is nog steeds zo. Oud en nieuw met elkaar verbinden, dat geeft een extra dimensie aan deze nieuwe woonomgeving op historische grond."

Afdrukken van houten palen

Verwacht wordt dat de archeologen delen van boerderijplattegronden, erfgreppels, waterputten en het nodige aardewerk zullen aantreffen. De houten palen van deze boerderijen zijn vergaan, maar waar ze ingegraven waren is vaak nog een afdruk in het zand te zien. Het archeologisch onderzoek laat zien welk aardewerk men gebruikte, wat men gegeten heeft, wat voor vee men hield, wat er verbouwd werd, hoe de omgeving was en hoe het huis gebouwd was. Door het archeologisch onderzoek kan de bewoningsgeschiedenis van de gemeente Raalte over langere periode en samenhangend in kaart worden gebracht", aldus Niels Bouma.
Het belang van de Veldegge wordt ook onderschreven door regio-archeoloog Marijke Nieuwenhuis van Het Oversticht: "Heeten is een unieke plaats in Overijssel en misschien wel in Nederland. We zoeken al jaren naar bewijzen van bewoningscontinuïteit tussen de Romeinse tijd en de Middeleeuwen en die lijkt hier aanwezig te zijn."

Open dag voor publiek

De opgravingen duren vier tot vijf weken. Op woensdag 8 november is er een open dag. Bezoekers kunnen 's middags een kijkje nemen bij de opgravingen aan de Houtskoolstraat.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.