nieuws

Kippenboer uit Wierden mag weer eieren verkopen: 'Enorm opgelucht'

Pluimveehouders Gerda en Johan Briene uit Notter, gemeente Wierden, zitten sinds het fipronilschandaal in de problemen. Hun eieren mogen niet worden verkocht en een faillissement leek bijna onvermijdelijk. Maar, juist vanmiddag, kwam een verlossend telefoontje van de NVWA.
Gerda en Johan Briene weten sinds juli dat het schadelijke fipronil ook in hun stallen zit. Ze kozen ervoor om hun kippen niet te vernietigen, maar op een streng dieet te zetten. "Dat hebben we acht weken gedaan, in de hoop dat het fipronil-gehalte daalt naar de aanvaardbare norm", zegt Johan.
"Ook maken we de stal elke vijf dagen schoon. Elke keer alle mest eruit en de stal een speciale behandeling geven." De fipronil-waardes daalden fors, maar nog net niet onder de Europese norm.

Schade

Gerda: "Het kost ons allemaal bakken met geld. We moeten de kippen blijven voeren en dure reinigingsmiddelen kopen terwijl we niks aan de eieren verdienen. Die worden nog steeds vernietigd. En de mest is besmet, dus die moeten we steeds afvoeren naar Moerdijk." Daar wordt de mest verbrand. "De overheid zou toch echt eens de kippenboeren moeten steunen, wij kunnen hier helemaal niks aan doen."
"We moeten steeds op ons banksaldo kijken of we genoeg geld hebben om de kippen eventueel te laten vergassen", zegt Gerda. "We moeten wel de keuze houden om desnoods te kunnen ruimen."

Verlossend telefoontje

Maar terwijl onze verslaggever in de stal met Gerda en Johan praat, komt een verlossend telefoontje van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA); de blokkade wordt voor hun bedrijf opgeheven. Waarschijnlijk mogen Johan en Gerda volgende week weer eieren uitvoeren, mits hun eigen waarden ook goed zijn. En daar hebben ze vertrouwen in. 
"Het water stond ons tot aan de lippen", zegt Johan. "Dit is een enorme opluchting. We kunnen weer gaan opbouwen en het financiële gat proberen te gaan dichten."

Veel pluimveehouderijen nog geblokkeerd

Johan en Gerda zijn niet de enige pluimveehouders die goed nieuws te horen hebben gekregen. In heel Nederland mogen 58 pluimveebedrijven die dicht moesten vanwege de fipronilbesmetting, inmiddels weer eieren verkopen. Tegelijkertijd zijn maar liefst 303 bedrijven nog geheel of gedeeltelijk geblokkeerd.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.