nieuws

Vakbond FNV Metaal verwacht van Siemens 'goed werkgeverschap' (UPDATE)

De vakbonden gaan na het weekeinde met Siemens Nederland in gesprek over de sluiting van de vestiging in Hengelo. De reorganisatie kost 600 mensen hun baan. "We verwachten van Siemens nu een goed werkgeverschap", zo loopt bestuurder Jan Wit van FNV Metaal vooruit op het overleg tussen vakbonden en Siemens. Vakbond De Unie wil de sluiting proberen tegen te houden.
Officieel gaat het bij de sluiting van de vestiging in Hengelo om een voorgenomen besluit. Dat betekent dat de ondernemingsraad er officieel nog tegenin kan gaan. FNV Metaal is volgende week uitgenodigd om de procedure te bespreken.
Wit: "Het concern Siemens maakt mooie winsten. Dat betekent dat er geld is voor een mooi sociaal plan. We gaan alles op alles zetten om de gevolgen voor de medewerkers zo beperkt mogelijk te houden. Van Siemens verwacht ik goed werkgeverschap, voor zover dat gaat in deze situatie."'

Politiek moet ook rug rechten

Ook vindt Wit dat er een taak is weggelegd voor de politiek. "Twente is in het hart geraakt, meldde de burgemeester van Hengelo. En zo is het echt. Dit is het moment voor de politiek om mee te helpen dit mooie bedrijf te behouden voor Nederland. Multinationals krijgen mooie belastingvoordelen, maar baanzekerheid krijgt Nederland daar dus niet voor terug."
Vakbond De Unie gaat proberen om de voorgenomen sluiting van Siemens in Hengelo tegen te houden. "Dit is een modern en efficiënt bedrijf met goede resultaten", zegt Sjerp Holterman van De Unie. "Zeventien jaar geleden dreigde ook een sluiting, dat hebben we toen succesvol afgewend. Er moet een tegenonderzoek komen om te kijken of er alternatieven mogelijk zijn."

Hengelo geen pleister op wonde voor leed in Duitsland

De Unie noemt de geplande sluiting een dolkstoot in de rug. "Het personeel had dit absoluut niet verwacht. Een reorganisatie verwachtte men wel, maar een sluiting niet." Holterman vermoedt dat Siemens de Hengelose vestiging wil sluiten zodat Siemens kan zeggen dat er niet alleen in Duitsland banen verdwijnen. "Hengelo mag niet pleister op Duitse wonden zijn, om zo het leed in Duitsland te verzachten."

Vanochtend is er eerst de personeelsbijeenkomst. De werknemers konden al uit de aankondiging van de bijeenkomst opmaken dat er een mededeling zou komen voor een nieuw ‘plan van aanpak’, maar de sluiting zelf hebben ze uit de media moeten vernemen. Wit van FNV Metaal: "Het is treurig dat Siemens niet als eerste de medewerkers heeft geïnformeerd, maar de mensen dit in de krant hebben moeten lezen. Het gaat hier om de levens van minimaal 600 gezinnen die geraakt worden. Als de mediastorm is gaan liggen, blijven zij met alle gevolgen achter."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.