nieuws

Burgemeester Schelberg van Hengelo strijdbaar: "Ik wil dat Siemens blijft''

Burgemeester Sander Schelberg van Hengelo neemt geen genoegen met de voorgenomen sluiting van Siemens in 2020. "Er is door Hengelo en provincie Overijssel in de loop der jaren veel geïnvesteerd om Siemens voor de stad te behouden. De hele omgeving is op dit bedrijf ingericht. Ik wil dat Siemens blijft."
De burgemeester toont zich zeer strijdbaar na, zoals hij zelf zegt, Hengelo in het Hart (van Zuid) is getroffen. Hij leg zich niet neer bij het besluit van het Duitse management van de Divisie Power & Gas van Siemens om de vestiging in Hengelo weg te bezuinigen. Het kost 600 mensen hun baan.

Siemens blijft behouden

"Natuurlijk voel ik mee wat zeshonderd mensen vandaag is overkomen toen ze het nieuws te horen kregen. En uiteraard wil de gemeente er straks voor deze mensen zijn als ze niet langer voor Siemens mogen werken. Maar tegelijkertijd is dat een scenario waar ik nu nog niet aan wil. Ik ga namelijk alles op alles zetten om Siemens te behouden", reageert Schelberg.
Het besluit dat in Duitsland is genomen om de vestiging in Hengelo te sluiten wordt door de burgemeester ervaren als een dolksteek. "Dit is heel moeilijk te begrijpen. Ik presenteer Hengelo aan gasten altijd als dé metaalmaakstad. Siemens is daarin het grote voorbeeld van een bedrijf dat tot op de dag vandaag innoveert, efficiënt werkt en winst maakt."

Sluiting juridisch aanvechten

Het winstgevende element is een gegeven dat Schelberg wil gebruiken om door de Ondernemingskamer te laten zoeken of een winstgevend bedrijf dat in belangrijke mate toe levert aan een vennootschap zomaar gesloten kan worden. "Ik wil daar een juridische uitspraak over. Ik wil weten of dat zomaar kan."
Daarnaast heeft de gemeente en de provincie heel veel geïnvesteerd in de directe omgeving van het bedrijf om van Siemens te maken wat het nu is. "Siemens kan daar niet zomaar uitstappen, dat heeft onherstelbare gevolgen voor dit stadsdeel van Hengelo."
Hengelo en de provincie hebben de afgelopen jaren miljoenen gestoken in de ontwikkeling van Hart van Zuid als high-tech centrum, met Siemens als een van de boegbeelden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.