nieuws

Wolf beet schapen dood in Laag Zuthem, Bergentheim en Beerzerveld

De wolf die vorige maand dood werd gereden in Kloosterhaar heeft in de maand ervoor schapen doodgebeten in Laag Zuthem, Bergentheim en Beerzerveld. Dat heeft onderzoek uitgewezen.
Wageningen Environmental Research (Alterra) deed samen met het Dutch Wildlife Health Centre van de Universiteit van Utrecht sectie op het dode dier. Daaruit bleek dat het een jong volwassen mannetje was dat waarschijnlijk in 2015 is geboren.
"Dat deze wolf meerdere malen werd gesignaleerd met een tussenpoos van een maand, maakt aannemelijk dat hij zich gedurende langere tijd in de regio (Salland en mogelijk de grensstreek) heeft opgehouden", zegt onderzoeker Hugh Jansman van Alterra, "nagenoeg zonder daarbij te zijn opgemerkt. Of het dezelfde wolf betreft die medio oktober op de Veluwe is gezien is niet te achterhalen."

Kans op meer wolven Nederland

Dankzij de internationale samenwerking kon het DNA-profiel worden vergeleken met DNA-profielen van wolven in omliggende landen. Het Duitse Senckenberg-instituut wist het profiel uiteindelijk te koppelen aan een wolvenpaar uit Babben, Brandenburg, ruim zeshonderd kilometer van Salland vandaan.
"Er leven inmiddels meer dan zeventig roedels wolven in Duitsland en het verspreidingsgebied verschuift meer en meer richting Nederland", zegt collega-onderzoeker Arjen de Groot. "Daarmee groeit dus ook de kans dat wolven ons land aandoen. Maar dat wil nog niet zeggen dat we ze zien, want ze leven zo verborgen mogelijk."
"Juist daarom is genetisch onderzoek van groot belang voor de monitoring van de wolvenpopulatie," vertelt de onderzoeker. "Net als in ons onderzoek aan de otterpopulatie biedt ook bij de wolf het DNA vrijwel de enige mogelijkheid tot gedegen herkomstbepalingen en ouderschapsanalyses."
"De uitwisseling van gegevens met onze Duitse collega’s werpt daarbij zijn vruchten af: het geeft ons heel exacte informatie over de herkomst van dit dier en het geeft hen een beter beeld van de verwantschap tussen de wolven in de Duitse roedels.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.