nieuws

Oogarts: Hoe kunnen we ons voorbereiden op oud en nieuw?

Elk jaar vallen er weer slachtoffers door vuurwerk. Oogartsen bezetten de poli tijdens oud en nieuw om gewonden met oogletsel te behandelen. Maar voorkomen is beter dan genezen.
"Het beste om te voorkomen dat je letsel krijgt, is om helemaal geen vuurwerk af te steken", zegt oogarts Chris Jansweijer van het MST in Enschede. "Doe je dat wel, dan helpt in 80% van de gevallen een vuurwerkbril tegen eventueel rondvliegend vuurwerk."

"Categorie 1 vuurwerk gevaarlijk"

Ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt, maar alleen maar toekijkt, kun je slachtoffer worden. "De helft van de slachtoffers die wij behandelen, zijn omstanders die geraakt zijn door omgevallen potten of afbuigende vuurpijlen", zegt Jansweijer.
Vanaf december mag er in de winkels licht vuurwerk verkocht worden. Het zogenoemde categorie 1 vuurwerk. "Het grootste misverstand is dat dit vuurwerk niet gevaarlijk is. Maar ook dit vuurwerk kan blijvende schade aan ogen geven", zegt Jansweijer.

Blijvende schade aan het oog

Kruitresten die in het oog terechtkomen, kunnen blijvende schade veroorzaken. "Dit moet meteen verwijderd worden, en dat is zeker niet prettig voor de kinderen die hier komen", zegt Jansweijer.
Tijdens de nacht van oud en nieuw komen doorgaans de zwaardere slachtoffers binnen. Elk jaar moet er in enkele gevallen een oog verwijderd worden of is er blijvende schade aan het oog.

Veel kinderen gewond

Het is ook opvallend dat er vooral kinderen in de leeftijd van 12 tot 15 jaar binnenkomen. "Dat begint al een paar dagen voor de jaarwisseling en op Nieuwjaarsdag ook", zegt Jansweijer.

"Verbod zal er binnen een paar jaar komen"

De beroepsvereniging van oogartsen pleit voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk. De Onderzoeksraad voor Veiligheid kwam dit jaar met een rapport waarin zij de aanbeveling doet om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Maar in de Tweede Kamer is hier geen meerderheid voor te vinden.
"Wij zijn nog steeds voor een verbod. Door elk jaar te registreren en kenbaar te maken hoeveel slachtoffers er vallen, denken wij dat zo'n verbod er over een aantal jaar wel zal zijn", zegt oogarts Chris Jansweijer.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.