nieuws

Vrijwillige dijkwachters voor het eerst in 20 jaar in actie

De wind is gaan liggen, maar het regent nog flink door. Met als gevolg dat het water in de Vecht gevaarlijk hoog staat. Waterschap Drents Overijsselse Delta schakelde daarom voor het eerst in twintig jaar vandaag vrijwillige dijkwachters in om de Vechtdijk te controleren.
Zo’n dertig vrijwillige dijkwachters zijn opgeroepen om in totaal zo'n 59 kilometer aan dijken te inspecteren. Verdeeld over tien groepen gaan ze op pad, zes kilometer per ploeg heen en zes kilometer weer terug. 

Dijkpost

Bij dijkpost 12 ter hoogte van Berkum krijgen vrijwilligers Harm, Jeroen en Ronald nog de laatste instructies van dijkpostcommandant Fré Douma. Vervolgens wandelen de heren in de richting van de stuw Vechterweerd om de binnen- en buiten dijk te controleren op eventuele schades of kwetsbare plekken. 
"De huidige en verwachte weersomstandigheden vragen om deze inspecties", legt Fré Douma uit. Het waterschap kan dan indien nodig direct in actie komen als er problemen met de dijken zijn. Beschadigingen of gevaarlijke situaties zijn de vrijwilligers tot nu toe nog niet tegen gekomen. "Het is tot nu toe nog aardig rustig", zegt Ronald Diepman. 

Pleisters in de dijken

Het waterschap Drents Overijsselse Delta legde als voorzorgsmaatregel dinsdag al zogenoemde 'pleisters' op zwakke plekken in de Vechtdijk. De bepleistering is in feite een kunststof doek dat met krammen en stalen pennen tegen het dijktalud wordt vastgelegd. De dijkwachters controleren vandaag of deze pleisters nog op de juiste plek liggen en of ze hun werk goed doen. 

Het waterschap houdt de komende dagen rekening met verwachte hoge waterstanden in het Zwarte Water en de Vecht. In combinatie met harde en stormachtige wind uit het westen kan een harde golfslag ontstaan, die schade kan toebrengen aan de grasmat op de dijken. Naar verwachting gaan er ook morgen weer vrijwillige dijkwachters op pad om de situatie te controleren.

Vrijwilligers

Nederland telt in totaal zo'n drieduizend vrijwillige dijkwachters die met name in actie komen bij heftige weersomstandigheden. Hiervoor volgen zij om het jaar een training en ter voorbereiding doen zij mee aan speciale oefeningen.
Dat het echt zover komt dat vrijwilligers worden opgeroepen komt niet vaak voor, de laatste keer was alweer twintig jaar geleden. Ronald Diepman, zelf woonachtig vlak achter de Vechtdijk, weet het nog goed. Door de wateroverlast in 1998 besloot hij zich aan te melden als vrijwilliger. "Dit is voor het eerst dat ik officieel opgeroepen wordt."
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.