nieuws

Afvalverwerker Talen wil geld terug van gemeente Staphorst

Afvalverwerker Talen in de clinch met Staphorst
Afvalverwerker Talen in de clinch met Staphorst © RTV Oost
De Raad van State beslist binnen zes weken of afvalverwerker Albert Talen in Staphorst nog iets terug ziet van de ruim 300.000 euro aan betaalde boetes en onkosten.
Talen bestreed vandaag bij de Raad meerdere dwangsommen die zijn bedrijf kreeg opgelegd van de gemeente Staphorst. Daarnaast maakte hij bezwaar tegen een rekening die hij kreeg van de gemeente Staphorst voor het opruimen van een berg afval, die was gedeponeerd op de openbare weg.
Talen is woest op de gemeente Staphorst, die hem na een grondruil zou hebben laten barsten. Daardoor raakte hij in de knel met de opslag van afval.

Grondruil pakte niet goed uit

De gemeente wilde grond van Talen voor de aanleg van een nieuwe weg. In ruil daarvoor kreeg hij een ander stuk grond toegewezen.
Maar toen hij daar zijn afval volgens eigen zeggen met goedkeuring van de gemeente stortte, greep de provincie in.
Voor het nieuwe perceel moest eerst de milieuvergunning worden aangepast. De provincie dwong hem terug te keren naar de oude situatie.

Dwangsommen vanwege afval op openbare weg

En dus stortte Talen het afval op de inmiddels aangelegde weg die volgens de vergunning nog steeds bij zijn bedrijf hoorde. Maar dat pikte de gemeente weer niet en legde Talen dwangsommen op.
Volgens Talen heeft de gemeente zich niet aan eerdere toezeggingen gehouden. Maar woordvoerders van de gemeente ontkennen elke toezegging. Hij heeft volgens gemeentewoordvoerders de regels van zijn eigen vergunning zwaar overtreden.
Intussen heeft Talen zijn bedrijf in Staphorst stilgelegd. Hij gaat zijn activiteiten verplaatsen naar een bedrijfsterrein in Meppel-Noord.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.