nieuws

ChristenUnie wil Overijsselse schadeprotocol voor gaswinning

"In Groningen heeft men pas na jaren kunnen vaststellen wat de gevolgen van de gaswinning zijn. In Overijssel weten we dat niet en dus moeten we ons aansluiten bij het Groningse schadeprotocol. Gelijke monniken, gelijke kappen", zegt Statenlid Sybren Stelpstra van de ChristenUnie. Morgen dient hij een plan in bij Provinciale Staten.
In Groningen hebben de provincie en de gemeenten al een akkoord bereikt over een schadeprotocol, waarover de Rijksoverheid binnenkort een besluit moet nemen. Dit akkoord geldt echter alleen voor Groningen, omdat de betrokkenen erover meegedacht en -gepraat hebben.
"Waarom straks twee keer de discussie doen als we ook kunnen aansluiten", zegt Stelpstra. "Als je kunt vaststellen dat in Groningen nog steeds heel veel mensen zitten te wachten op schade-afhandeling en dat hier ook ooit iets zou kunnen gebeuren, vind ik dat je dat van tevoren moet regelen."

Als het aan Stelpstra ligt, komt er een landelijk fonds. Maar omdat dat er niet in zit, pleit hij voor aansluiting bij Groningen. "De provincie moet zo snel mogelijk aansluiten bij Groningen en claimen dat er ook in Overijssel een schadeprotocol moet komen."
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.