nieuws

Een goed handschrift levert voordelen op

Het is vandaag de Internationale Dag van het Handschrift". Handschriftdocenten vragen aandacht voor het met de pen geschreven woord. Want door de digitalisering zijn we het handschrift verleerd.
"Wij zijn van mening dat handschrift een ondergeschoven kindje is in het onderwijs", zegt handschriftdocent Thécla van Leusden van Saxion Hogeschool in Deventer. 

Lager cijfer door onleesbaar handschrift

Vooral in de bovenbouw wordt steeds meer met de tablet en laptop gewerkt. Daardoor krijgen veel kinderen een slecht leesbaar handschrift. "Als een docent op de middelbare school het antwoord niet kan ontcijferen dan resulteert dat wellicht in een lager cijfer", zegt van Leusden.
Volgens Van Leusden blijkt uit onderzoek dat wanneer je iets met de hand opschrijft de informatie beter onthoudt. Door het schrijven worden er allerlei verbindingen gemaakt waardoor je ook beter gaat lezen en begrijpen.

Basisschool leert blokschrift aan

Op de basisschool begint het schrijven in groep 3. Op de Beatrixschool in Rijssen hebben ze sinds dit schooljaar een nieuwe schrijfmethode aangeschaft. "Wij leren de kinderen schrijven in blokschrift", zegt leerkracht Annemieke van Putten.
De methode leert letters aan zoals een drukletter. "Het levert voor kinderen die motorisch wat zwakker zijn veel voordelen op. Zwakke lezers kunnen dit schrift ook beter lezen dan het verbonden schrift waar veel lussen en haken aan zitten", zegt van Putten.

"Handschrift is een apart vak"

Op de Beatrixschool blijf schrijfles erg belangrijk. "Woordbeelden beklijven veel beter en een goed handschrift levert veel voordelen op", zegt van Putten.
Handschriftdocent Thécla van Leusden pleit ervoor dat schrijven een echt vak wordt op de basisschool. "Nu is het onderdeel van de taalles, maar handschrift is een apart vak waar een aparte leerlijn voor moet komen".
Het platform Handschriftontwikkeling bood vandaag petitie "Schrijven moet blijven" aan in Den Haag om het vak handschrift onder de aandacht te brengen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.