nieuws

Boek oud-Almeloër over blunders Defensie veroorzaakt voor publicatie al opschudding

Het boek ‘Dood door eigen vuur’ van voormalig oorlogsverslaggever Charles Sanders verschijnt pas volgende week, maar veroorzaakt nu al grote opschudding. Vooral vanwege de foto op de cover van een spraakmakend dodelijk mortier-ongeval in Mali. In het boek tekent Sanders, oud-inwoner van Almelo, op hoe meerdere Nederlandse militairen door ‘eigen vuur’ de dood hebben gevonden.
Tot nog toe was onbekend dat het ongeval in juli 2016 in Mali op beeld was vastgelegd. Te zien is hoe tijdens deze oefening drie militairen bij een mortierinstallatie staan, slechts één seconde voor de dodelijke explosie door een ondeugdelijke granaat. Twee soldaten vonden de dood, een derde raakte zwaargewond.

Het beeld is afkomstig van een video die een soldaat had gemaakt voor trainingsdoeleinden. Militair strafrechtadvocaat Michael Ruperti kreeg het beeld van nabestaanden, die toestemming gaven voor publicatie.

Vernietigend oordeel
De Onderzoeksraad voor Veiligheid velde vorig jaar al een vernietigend oordeel over het de VN-missie in Mali.

Brandhaarden

Oud-Almeloër Charles Sanders bezocht als oorlogsverslaggever meer dan zeventig brandhaarden en schreef het boek in samenwerking met Ruperti.

Noodklok
Raadsman Ruperti luidt in het boek de noodklok over misstanden bij Defensie. Dit nadat een vijftal commando’s zich bij hem meldde over meerdere dodelijke ongelukken, onder meer veroorzaakt door bezuinigingen

Bureaucratie en bezuinigingen

“De titel ‘Dood door eigen vuur’ is figuurlijk bedoeld”, aldus Sanders. “Waar het op neerkomt is dat zich ongelukken hebben voorgedaan als gevolg van bureaucratie en jarenlange bezuinigingen.”

Mislukte oefening
‘Dood dood eigen vuur’ gaat voor een groot deel over de mislukte mortieroefening in Mali en bevat gesprekken met tientallen nabestaanden, commando’s, rode baretten en mariniers. Uit het boek blijkt dat een aantal fouten bij Defensie vermijdbaar was.

Levensgevaarlijk
Onder meer het veelbesproken schiethuis in Ossendrecht komt uitgebreid ter sprake. Vanwege bezuinigingen was daar een levensgevaarlijke situatie ontstaan.

Extra wrang

Soldaten en hun familie zijn zich er volgens Sanders van bewust dat hun werk grote risico’s met zich meebrengt. “Het wordt echter een ander verhaal wanneer een militair uitgerekend sneuvelt door ‘eigen vuur’. Als vervolgens bovendien blijkt dat bepaalde fouten voorkomen hadden kunnen worden, maakt dat een overlijden extra wrang.”
Het boek 'Dood door eigen vuur' verschijnt begin volgende week.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.