nieuws

Team Kokki fietst Alpe d’Huzes voor overleden maatje: 'We rijden nu postuum de rit van Iwan’

Aanvankelijk zou ze dit jaar samen met haar echtgenoot Iwan Alpe d’Huzes fietsen. Om zo iets terug te doen richting het kankerfonds KWF. Maar nadat Iwan tussentijds overleed, rijdt Dorien Wiefferink uit Hengelo de rit nu met een groep vrienden en familie, onder wie Iwans moeder en zus: “We fietsen postuum de rit die Iwan zou rijden.”
Vrijdag 16 maart wordt er in café De Cactus in Hengelo een grote benefietavond gehouden voor Team Kokki: de bijnaam van Iwan. Vanaf eind deze week kan bovendien via de Facebookpagina van Team Kokki een bod worden gedaan op allerlei kavels.

Vijf jaar kankervrij
Terwijl de aanleiding om mee te doen aan Alpe d’Huzes nog wel zo positief was. Iwan Kokhuis zou dit jaar namelijk vijf jaar kankervrij zijn.

Bedankje
Het was in 2013 dat bij Iwan een uitgezaaide vorm van kanker werd ontdekt. “Vlak nadat onze tweede zoon werd geboren. Iwan is toen succesvol behandeld. Omdat die hele behandeling werd betaald door KWF wilden we graag iets terug doen. Vandaar dat we het plan opvatten om in 2018 samen Alpe d’Huzes te fietsen. Samen hadden we deze berg al eens beklommen. Jaarlijks gingen we namelijk samen een paar dagen weg om in een mooi gebied te gaan wielrennen.”

Radicale wending
Het liep echter radicaal anders. September 2016 deden Iwan en Dorien nog mee aan The Ride for the Roses in Oldenzaal: een fietsrit waarvan wielrenner en genezen kankerpatiënt Lance Armstrong geestelijk vader is.

Speciale dag

“Het was op deze dag exact drie jaar geleden dat Iwan is geopereerd, waardoor deze rit voor ons extra speciaal was. Samen hebben we dit ’s avonds gevierd en er een borrel op gedronken. Wat we toen nog niet konden vermoeden was dat bij Iwan drie maanden later de ziekte terugkeerde en dat hij na een zeer kort ziektebed al niet meer bij ons zou zijn. Des te mooier is achteraf deze fijne herinnering.”

Twee teams
Dorien is nu vastbesloten zo vaak mogelijk de gevreesde Alpe d’Huez op te rijden: voor Iwan. Samen met een groep vrienden en familie. “Er waren zoveel gegadigden dat we zelfs twee teams hebben moeten formeren: dertien fietsers en vier wandelaars, voornamelijk uit Twente.”

Benefietavond
Vrijdag 16 maart wordt er een benefietavond gehouden bij De Cactus in Hengelo, het café waar Iwan als gitarist vaak optrad met zijn band Vital Sign. De band zal die avond meermalen live in actie komen. “Bovendien hebben we een veiling met allerlei opmerkelijke kavels, zoals een rit in een Cadillac, een ontbijt voor zes personen, een ABC-zwemdiploma en een rit in een cabrio.”
Verder treedt de Tribute to The Cats Band vrijdag 9 maart op bij Gasterij De Smid in Lattrop, waarvan een deel van de opbrengst naar Team Kokki gaat.

'Voor Iwan'
De teams Kokki zijn momenteel volop in training. “We weten nu al dat het die dag in juni loodzwaar zal worden, maar we gaan onze uiterste best doen: voor Iwan. Ter nagedachtenis aan hem en om zoveel mogelijk geld in te zamelen in de strijd tegen deze rotziekte.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.