Nieuws
Nieuws
Regio
Regio
Sport
Sport
Overijssel Kiest
Overijssel Kiest
Het weer vandaag
Weer
Mishandeling
Foto: Hemera fullscreen

Celstraf en tbs voor gewelddadige beroving in Schuinesloot

Geplaatst 13 feb 2018 - 17:10
Gewijzigd 13 feb 2018 - 17:20

De rechtbank in Zwolle heeft een 40-jarige man uit Hardenberg veroordeeld tot een celstraf van tweeënhalf jaar en tbs met dwangverpleging, voor de gewelddadige beroving van een man uit Schuinesloot in maart vorig jaar.

De 40-jarige was op bezoek bij het slachtoffer en wilde geld van hem lenen. Toen dat door het slachtoffer geweigerd werd, draaide de man door. Hij viel het slachtoffer aan, sloeg hem een gebroken neus en probeerde hem te wurgen. Het slachtoffer verloor daardoor het bewustzijn.

Drugs
Uiteindelijk ging de Hardenberger er met de portemonnee vandoor. Die werd later ergens leeg gevonden in de berm. De buit was opgegaan aan drugs. Getuigen verklaarden dat ze de man na het incident tegenkwamen en dat hij onder invloed was van verdovende middelen. Hij vertelde een van de getuigen ook dat hij werd gezocht door de politie.


Afgelopen zomer werd de man naar het Pieter Baan Centrum gestuurd voor een observatie. Er kwam weinig uit het onderzoek: de man bleef de beroving ontkennen en weigerde mee te werken aan het onderzoek. 

Gewelddadige persoonlijkheidsstoornis
Een psycholoog die hem voor de observatie onderzocht concludeerde dat de Hardenberger niet alleen verslaafd is aan cannabis, maar ook een gevaarlijke gewelddadige persoonlijkheidsstoornis heeft. Omdat de man zelf niet inziet dat hem iets mankeert, is de kans op nieuw gewelddadig gedrag groot. Alleen een gedwongen tbs-behandeling kan de samenleving voldoende beschermen tegen de man. 


De Hardenberger moet ook de schade van het slachtoffer vergoeden. Onder andere de schade aan het tapijt, dat zo onder het bloed zat dat het vernieuwd moet worden. De herstelkosten zijn 245 euro. Ook moet de man het eigen risico van 385 euro vergoeden. Voor het aangedane leed kent de rechtbank een schadevergoeding van 700 toe.