nieuws

Oud-burgemeester Willeme hoopt op een nieuwe start voor 'onrustig' Dinkelland

Hij vertrok na de bestuurscrisis van 2007, maar in 2016 zag oud-burgemeester Frans Willeme de boel weer escaleren; drie wethouders in Dinkelland stapten op door 'oud zeer' en 'een afrekencultuur'. "Deze verkiezingen worden een nieuwe start."
Koffie, broodjes; geboren Limburger Frans Willeme etaleert vanochtend de Twentse hartelijkheid zoals hij die hier leerde kennen in zijn tijd als burgemeester. "Typisch Dinkelland. Een vriendelijke, aardige gemeente."

Vier ruziënde jongetjes

Maar ook in die vriendelijke gemeente is het niet altijd pais en vree. In 2007 escaleerde een bestuurscrisis die al werd ingezet na de herindeling van 2001. Willeme vertrok, maar bleek de enige: "We waren met vier ruziënde jongetjes. Ik stapte op, de rest bleef zitten."
En dus zag Willeme vanaf de zijlijn hoe het in 2016 weer mis ging. Drie wethouders stapten op. "Ik heb er alle vertrouwen in dat daarmee de problemen achter ons liggen. Met deze nieuwe verkiezingen kunnen we daar definitief een punt achter zetten. We kunnen een mooie nieuwe start maken."

Inhoudelijk geen probleem

Inhoudelijk spelen er niet veel grote zaken in Dinkelland, stelt Willeme. "Natuurlijk zijn er voorzieningen als zwembaden waar wat mee moet gebeuren, maar daarin zitten de partijen niet zo ver uit elkaar. Qua inhoud zijn er geen problemen: iedere kern moet zelfstandig kunnen werken, daarover zijn ze het allemaal eens. Maar de onderlinge verhoudingen, da's een heel ander verhaal."
Het is voor Willeme afwachten wat de kiezer gaat doen op 21 maart. "Als er weer bestuurscrisis was geweest, steeg de opkomst ineens naar tachtig procent. Daarna daalde het weer naar zo'n vijftig procent. Ook omdat het uiteindelijk gewoon goed wonen en werken is in Dinkelland. Dan ontstaat er toch desinteresse. Dus moeten de politici naar de burgers toe."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.