nieuws

Schaatsbaan in Haaksbergen klaar voor nieuwe vorstperiode: "Dit is uniek"

Toen twee weken geleden de laatste strenge vorst Overijssel verliet, leek het schaatsseizoen op natuurijs voorbij te zijn. Maar twee weken later mogen de schaatsen toch weer uit het vet en lijkt die marathon op natuurijs er toch nog te komen.
Bij schaatsclub IJSCH in Haaksbergen komen ze in opperste staat van paraatheid. "We hebben het water al op de baan staan. Het enige wat wij moeten doen is eventuele leveranciers van goederen inlichten dat deze periode eraan komt", vertelt Henk Dijksterhuis van de werkgroep Eerste marathon op natuurijs.

Begin volgende week

Dijksterhuis gokt op het eerste deel van volgende week voor een mogelijke marathon op natuurijs. "Maar het blijft afwachten wat de zon doet. Een deel van de baan ligt in de zon en het is bijna maart, dus de zon is dan al best sterk."
De marathonschaatsers zitten nu bovendien nog vrijwel allemaal in Zweden en zijn maandag pas weer terug in Nederland. Daarna gaat Haaksbergen samen met Noordlaren, Arnhem en Veenoord de strijd om de eerste marathon op natuurijs te organiseren. Het ijs moet daarvoor 2,5 tot drie centimeter dik zijn. 

"Uniek voor de tijd van het jaar"

Als de voorspellingen kloppen - met drie dagen achtereen temperaturen van zeven graden onder nul - dan zou dat het schaatsseizoen voor de Haaksberger baan in één klap goed maken. "Mooier kan je het niet treffen", zegt Dijksterhuis. 
"Dat zou bijna de hele winter goedmaken. We hadden hier namelijk niet meer op gerekend. Normaal heb je goede vorst in januari, maar dat het in deze tijd zo vriest is uniek."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.