nieuws

Ook Almelo wil uit Agenda voor Twente: domino-effect dreigt voor ‘Twexit’

Eerder al zei Rijssen-Holten 'nee' tegen verdere deelname aan de Agenda voor Twente
Eerder al zei Rijssen-Holten 'nee' tegen verdere deelname aan de Agenda voor Twente © RTV Oost
De situatie wordt voor de zogenoemde Agenda voor Twente met de dag penibeler. Nadat eerder de gemeente Rijssen-Holten afhaakte, wil nu ook Almelo stoppen. Het college van B en W heeft namelijk voorgesteld om uit het samenwerkingsverband te stappen.
Daarmee dreigt een domino-effect voor een ‘Twexit’, zoals het vertrek uit de Agenda voor Twente wordt genoemd. Hellendoorn heeft intussen immers ook al aangegeven eigenlijk alleen maar verder te willen als álle gemeenten meedoen.
De Agenda voor Twente is een gezamenlijk investeringsprogramma van de veertien gemeenten in deze regio.

Struikelpunt
Struikelpunt voor de afhakers is de contributieverhoging naar 7,50 euro per inwoner.

B en W van Almelo stellen de fracties daarom nu voor om niet in te stemmen met de voorgenomen verhoging van het lidmaatschapsgeld.
Aanvankelijk wilde Almelo de jaarlijkse bijdrage van 550.000 euro bekostigen door de aandelen van afvalverwerker Twence te verkopen. Het lukte echter niet hierover overeenstemming te bereiken met andere partners uit de Agenda voor Twente.

Geen geld

B en W schrijven in het raadsvoorstel dat er zodoende geen dekking is voor een bijdrage aan de Agenda voor Twente. “In de begroting 2018 is geen budget beschikbaar voor een bijdrage aan de Agenda voor Twente.”

Tijdens het politiek beraad van vanavond buigen de diverse raadsfracties zich een eerste keer over het collegevoorstel. Diverse raadsleden hadden echter eerder al afzonderlijk aangegeven dat ze uit financieel oogpunt niets voelen voor verdere deelname.

Definitief oordeel
De gemeenteraad van Almelo velt 6 maart een definitief oordeel, maar door het collegevoorstel lijkt dit een hamerstuk te worden.

Dat erkent ook Jan Hammink, vice-fractievoorziter van Lokaal Almelo Samen, tweede partij binnen de raad. “We willen niet per se uit de ‘Agenda’ stappen. Willen ook graag solidair zijn aan de regio. Maar alleen op voorwaarde dat we de aandelen Twence konden verkopen. Nu dat niet doorgaat, ontbreekt simpelweg het geld.”

Nihil

Hij acht de kans nihil dat er tijdens de cruciale raadsvergadering alsnog een ander besluit uit de bus rolt: “Dit standpunt wordt eigenlijk raadsbreed gedragen. Die kans acht ik zodoende uitgesloten.”
Onno van Veldhuizen, burgemeester van Enschede en stuwende motor achter de Agenda voor Twente, heeft eerder al aangegeven dat hij eerst de beslissing van de Almelose gemeenteraad wil afwachten voor hij reageert op de huidige ontwikkelingen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.