nieuws

Pooier uit Deventer moet 3 jaar de cel in

Pooier uit Deventer 3 jaar de cel in
Pooier uit Deventer 3 jaar de cel in © iStock
De 38-jarige Mathias J moet 3 jaar de gevangenis in voor mensenhandel. Hij heeft van oktober 2014 tot en met juli 2016 de jonge twintiger Sandra in de prostitutie gedwongen. Ze woonden in die tijd aan de Adelboldstraat en Geleenstraat in Deventer, tevens af en toe 'werkplek'. De pooier moet ook 7500 euro betalen aan Sandra.
Het Openbaar Ministerie had 2 weken geleden 5 jaar cel geëist. Sandra wilde ruim 280.000 euro van Mathias.
Volgens de Zwolse rechtbank is aangetoond dat Mathias haar heeft uitgebuit en zo vele duizenden euro's verdiend. Als pooier regelde hij het vervoer, de afspraken via seksadvertenties op het internet en de eventuele hotelkamers. 

7 klanten per dag

Sandra moest vaak 1 of 2 klanten per dag afwerken, soms zelfs 7. Ze moest 24 uur per dag beschikbaar zijn. Volgens een getuige gebruikte hij haar als een slaaf. 
De prostitutie heeft plaatsgevonden in Deventer, maar ook in Zevenaar, Vught, Den Bosch en meer plaatsen. 

Tatoeage

Sandra was verliefd op Mathias, ze had zelfs zijn naam in haar lies getatoeëerd. Ze hadden elkaar via een wederzijdse vriend leren kennen. Sandra was een kwetsbare jonge vrouw, waar Mathias misbruik van heeft gemaakt. Het begon met het kopen van een jas voor haar, maar later werd hij manipulatief, bedreigend en intimiderend. 
Ze is in de prostitutie gaan werken om geld te gaan verdienen voor het opzetten van een bedrijf met Mathias. Maar van het verdiende geld ziet ze nooit iets terug. "Ze moest alles afgeven." 

Coke

Mathias gebruikte het geld ondermeer voor drugsgebruik. Zo rookt hij 5 gram cocaïne op een dag weg, voor duizenden euro's per maand. Ook Sandra is verslaafd aan de drug geraakt. Daarnaast moest ze 8 pillen per dag van hem slikken. "Mathias maakte haar er afhankelijk van en had haar zo in zijn macht."
De twee hadden veelvuldig ruzie. Het resulteerde zelfs aan een bezoek aan het ziekenhuis in Deventer. In het dossier zitten meerdere foto's van blauwe plekken. Volgens een getuige wilde Mathias haar zelfs vermoorden.

Eerder veroordeeld

Mathias is al eerder veroordeeld voor mensenhandel, tot bijna 2 jaar cel. "Terwijl het proces van de eerste mensenhandelzaak nog liep, begon hij alweer aan de volgende."
De verdachte is psychisch onderzocht. Zowel de psycholoog als de psychiaters komen tot de conclusie dat Mathias lijdt aan een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis, met narcistische trekken. Hij moet zich van de rechter daar aan laten helpen. Ook moet hij zich laten helpen van z'n drugsverslaving af te koen. 
Meer weten over deze zaak? Lees dan ook deze longread

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.