nieuws

Pleidooi voor landelijk schadefonds slachtoffers purschuim

Er moet een landelijk schadefonds komen om problemen rond het veelbesproken purschuim op te lossen. “De overheid mag deze mensen niet in de kou laten staan”, zegt SP-Kamerlid Sandra Beckerman.
Purschuim ligt al jaren onder vuur omdat het ernstige gezondheidsklachten zou veroorzaken. Het isolatiemateriaal wordt vaak omschreven als sluipmoordenaar. “Het wordt ook wel het nieuwe asbest genoemd”, aldus Mirsada Palalic, voorzitter van het landelijk Meldpunt Purslachtoffers.
In deze provincie spelen onder meer problemen in Aadorp en bij een jonge gezin uit Vriezenveen, dat al twee jaar bij de ouders woont omdat het eigen huis vanwege het purschuim onbewoonbaar zou zijn geworden. De intussen overleden zanger Gert Timmerman woonde om diezelfde reden de laatste maanden van zijn leven in een tuinhuisje achter zijn woning in Overdinkel.

Opheldering

De SP had hierover in Kamervragen eerder al opheldering geëist van minister Ollongren (Binnenlandse Zaken), maar als vervolg daarop hebben de Kamerleden Beckerman en Van Kent aanvullende vragen gesteld.

De Kamerleden dringen onder meer aan op een schadefonds als oplossing voor huizen waarvan de bewoners door het purschuim ziek zijn geworden. Behalve de overheid zou de branche daar zelf ook geld in moeten storten.
“De minister heeft in reactie op onze eerste vragen erkend dat de problemen rond pur momenteel niet goed zijn geregeld”, zegt Sandra Beckerman. “Dit zou volgens haar via het Bouwbesluit wettelijk geregeld moeten worden.”

Schuld erkend

Beckerman en Van Kent willen een oplossing naar voorbeeld van het asbestfonds: “Wij vinden: als je als overheid schuld erkend, moet je ook achter de slachtoffers gaan staan. Nu nog moeten die zelf de juridische strijd aan gaan. Wij willen dat ze schadeloos worden gesteld.”
Vervolgens moet de overheid de kosten verhalen op de veroorzakers of de branche. “Dat lijkt ons de juiste volgorde.” Hetzelfde geldt volgens de Kamerleden voor bouwvakkers of werknemers van isolatiebedrijven die claimen ziek te zijn geworden van het schuim. “Experts moeten bepalen of de medische klachten veroorzaakt zijn door pur.”

Vraagtekens
Bovendien willen de Kamerleden van minister Ollongren weten hoe het zit met het zogenoemde diagnoseprotocol. Ze plaatsen vraagtekens bij de objectiviteit ervan aangezien de sector zelf meebetaalt aan dit protocol. “Hoeveel is door het ministerie betaald en hoeveel door de sector?”, wilen de Kamerleden van de bewindsvrouw weten.
Volgens het Meldpunt Purslachtoffers zijn er over de jaren 2016-1017 zeven klachten van gedupeerden uit Overijssel binnengekomen. "Het zou goed zijn als er alternatieven komen voor pur", zegt voorzitter Palalic.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.