nieuws

Alles wat je wilt weten over de 'voogdijmoord' Enschede

Slachtoffer Mustafa Kanat met dochtertje Elisa
Slachtoffer Mustafa Kanat met dochtertje Elisa © eigen foto
Gisteren startte het hoger beroep in de zogeheten Enschedese 'voogdijmoord'. Die gaat over het ombrengen van Mustafa Kanat in 2014. Er zijn vier verdachten, waaronder Mustafa's ex Ellen. Ze worden verdacht van een moordcomplot. Het hoger beroep gaat pas dit najaar verder, maar we weten inmiddels zoveel meer over de zaak. Vandaar deze longread. Het verhaal is gebaseerd op uitlatingen in de rechtszaal.
"Ik zoek zware mannen en pang pang". Dat schreef de Belg Mike M. aan 'oude bekende' en landgenoot Glen Q. in een sms. Glen stuurde terug: "Ik heb pang pang en zware mannen ken ik. Dat ben ik." Sindsdien leek het lot bezegeld van de 25-jarige Mustafa Kanat uit Enschede. Hij werd in de nacht van 26 op 27 september 2014 omgebracht voor zijn flat aan de Fazantstraat.
Tekst loopt verder onder de foto.
Verdachten Ellen G en Mike V

Pang pang

De Belgen Mike en Glen zijn 'oude bekenden'. Ze groeiden op in dezelfde streek, maar zien elkaar een lange tijd niet. Glen, die van adres naar adres zwerft, vraagt wel 'ns aan Mike of hij bij hem kan slapen. Mike reageert nooit.
Maar als Glen ineens het 'pang pang-sms'je' krijgt van Mike, denkt Glen dat het contact weer hersteld wordt. "Misschien kon ik bij blijven slapen. Dus ik reageerde maar heel stoer dat ik wel pang pang had. Hij vertelde me dat hij problemen had met iemand rondom drugshandel."
Glen bezoekt Mike in Bergen op Zoom, in het huis van Ellen en haar moeder. Mike is de nieuwe vriend van Ellen. Ellen zit in de put. Samen met haar Enschedese ex Mustafa heeft ze een dochtertje en er is ruzie ontstaan over de voogdij. Mustafa heeft via de rechter kunnen afdwingen dat Ellen in Enschede moet komen wonen, zodat hij zijn dochtertje Elisa geregeld kan zien. 
Tekst loopt verder onder de foto.
Slachtoffer Mustafa Kanat met dochtertje Elisa
Ellen wil niet terug naar Enschede en ook haar moeder Mieke vindt het geen goed idee. "Mustafa is lui en heeft haar ook wel eens geslagen. Ik vond het geen fijn idee dat ze terug naar Enschede moest." Ellen verzucht; "Ik wou maar dat Mustafa dood was."

Huurwoning

Op 24 september, 2 dagen voor Mustafa's dood, rijden Mike en Ellen naar Enschede. Ze zeggen naar een nieuwe huurwoning te hebben gekeken, maar in werkelijkheid reden ze naar de flat van Mustafa. Uit navigatiegegevens blijkt dat ze er stapvoets langs zijn gereden. "En in dat flatgebouw was geen woning te huur", aldus de recherche.
Heeft Ellen die dag aan Mike getoond waar Mustafa woonde? Een dag later sms't Mike namelijk naar Glen:  "Ik zoek zware mannen en pang pang".
Er worden messen aangeschaft en maskers. Volgens Justitie rijden Mike en Glen op vrijdagavond 26 september 2014 naar Enschede om Mustafa 'een lesje te leren'. Ze bellen bij hem aan. Als Mustafa beneden komt, grijpt Mike hem naar de keel. Volgens Mike is het vervolgens Glen die met 2 messen in beide handen naar Mustafa toeloopt en hem neersteekt.
Ze rijden weg en onderweg gooien ze bewijsmateriaal weg. "Ik moest van Glen nog wel mijn handpalm om het handvat van het mes doen, want hij wilde er niet alleen voor opdraaien", zegt Mike. Op het foudraal van één van de moordmessen is DNA van Mike gevonden, naast bloed van Mustafa.
Tekst loopt verder onder de foto.
verdachte Glen Q
Maar Glen ontkent ooit in Enschede te zijn geweest. "Ik sliep wel in het huis van Ellen's ouders die avond, maar ik heb 's avonds marihuana gerookt en ben daarna gaan slapen." Er is niet veel bewijs tegen Glen. Er is DNA-materiaal van hem gevonden op kledingstukken, maar volgens Glen is dat er op gekomen door verkleedpartijen in het huis van Ellen. "Ze vonden dat ik vieze kleding aanhad, dus ze gaven me nieuwe kleren, maar die pasten niet." Ook is Glen gezien door de zus van Mustafa. Zij heeft de steekpartij gadegeslagen.

Beperking

De volgende dag worden Glen, Mike, Ellen en haar moeder aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van Mustafa Kanat. Ze gaan in 'beperking', zoals dat heet. Ze mogen geen contact met de buitenwereld hebben.
Op advies van zijn toenmalige advocaat schrijft Glen op wat hij die dagen heeft gedaan, op welke tijdstippen. Hij heeft het over boodschappen doen, een ziekenhuisbezoek en film kijken. Hij laat het ondertekenen door een notaris, met een dagstempel. Op dat moment heeft Glen nog geen 'dossierkennis', zoals dat heet.

Opdracht gegeven?

De grote vraag is nog steeds of Ellen 'opdracht' gegeven heeft om Mustafa om te brengen. Justitie denkt van wel. Ook de familie van Mustafa weet het zeker.
Zo zegt zijn zus: "Het is door haar gebeurd. Het is haar schuld. Zíj heeft het mes gekocht en de maskers. Zij is met Mike naar Enschede gereden. Het is voor ons overduidelijk, het is de schuld van Ellen. Door haar zitten nu 2 mannen vast. Die hebben gestoken, ik heb het gezien. Maar de echte schuldige loopt nog rond", daarmee doelend op Ellen.
De rechtbank in Almelo sprak haar vorig jaar vrij, omdat ze niet bewezen vond dat Ellen en moord had beraamd. Ook de betrokkenheid van Ellen's moeder in het verhaal konden ze niet bewijzen. Glen en Mike werden veroordeeld tot 11 jaar cel. Justitie ging in alle zaken in hoger beroep.
Tekst loopt verder onder de foto.
Sporenonderzoek aan de Fazantstraat, eind september 2014

Het hoger beroep

Die hoger beroepszaak begon gisteren. Mike liet er weten zich "enorm schuldig"te voelen over "hoe het met Mustafa is afgelopen. Ik worstel ermee, slaap er slecht van. Ik spreek er veel over met psychologen." Verder liet hij weten na 3,5 jaar niet meer "precies te weten wat ik me nog écht kan herinneren van de zaak." Daarna deed hij een beroep op zijn zwijgrecht.
Zijn advocaat liet een psychologe optrommelen die Mike in 2015 psychisch heeft onderzocht. Ze kwam tot de conclusie dat hij zwakbegaafd is. "In eerste instantie zullen niet veel mensen dat direct in de gaten hebben, want hij is verbaal gemiddeld." Verder werd duidelijk dat hij afhankelijk en meegaand leek en mogelijk licht verminderd toerekeningsvatbaar. 

Oma Mieke

De moeder van Ellen, 'oma Mieke', liet ook weinig los. Ze heeft inmiddels weer werk, als conciërge bij een ROC. De afgelopen maanden heeft ze een huurachterstand weggewerkt en een lening afgelost. "Naar omstandigheden gaat het aardig."
Wel geeft ze aan vrijwel geen contact meer te hebben met Ellen en kleindochter Elisa. Het meisje is inmiddels in een pleeggezin geplaatst. Ellen heeft een nieuwe vriend en is weer zwanger. Op de vraag van Justitie wat het met oma Mieke zou doen, als ze na dit hoger beroep tóch weer de gevangenis in moet, zegt ze: "Dat is het einde van m'n leven."

Glen

Glen is na zijn aanhouding gevangen gezet. Na anderhalf jaar wordt hij overgeplaatst naar de justitiele jeugdinrichting Teylingereind in Sassenheim. Daar wordt hij psychisch onderzocht. Er wordt borderline en mogelijk ADHD geconstateerd.
"Ik was daar helemaal niet op mijn plek", zegt Glen. "Eerst zat ik anderhalf jaar tussen de grote mannen, daarna tussen jongeren. Dat is een hele andere wereld." Glen gaat vervolgens weer terug naar de gevangenis. 

Nabestaanden van Mustafa

De nabestaanden van Mustafa hebben het nog immer zwaar. Zo zegt zijn zus: "Ik kan die nacht niet vergeten. Ik moest samen met de politie de familie langs om te vertellen wat hun zoon en broer was gebeurd. Ik heb hem zien sterven. Die blik in zijn ogen, zijn laatste adem, ik zal het nooit vergeten."
"Er is ons onherstelbaar leed toegebracht. We staan nu anders in het leven, met meer verdriet. Onze toekomst is veranderd. Het gemis dringt zich elke dag op. We zijn ook Elisa kwijt. We missen haar. We willen bij haar zijn, Ze lijkt op Mustafa. De toekomst van Mustafa is hem ontnomen, alleen maar omdat hij bij zijn dochtertje wilde zijn."

Uitstel hoger beroep

Van Ellen's kant horen we niks. De hoger beroepszaak tegen haar wordt al vroeg op de dag uitgesteld. Justitie heeft pas vorige week laten weten dat ze ook verdacht wordt van 'uitlokking'. Haar advocaat is woedend over die late wijziging: "Ik moet nu nieuwe getuigen gaan horen. Alles opnieuw voorbereiden. Dat kan zomaar een half jaar duren." 
Later op de dag bleek dat door dit uitstel het Gerechtshof ook in de knoop kwam met de andere zaken. "Het is toch handiger om de zaken gelijktijdig te behandelen." Besloten werd om het hoger beroep van de 'Voogdijmoordzaak' uit te stellen tot dit najaar.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.