nieuws

Gemeenten willen meer geld voor vrouwenopvang

De 35 centrumgemeenten, waaronder Enschede en Zwolle, die instellingen hebben voor de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld en kindermishandeling luiden de noodklok. De opvang van slachtoffers staat onder druk door een tekort aan financiële middelen. Er is hard meer geld nodig van het Rijk, voor het voorkomen van problemen en de opvang van vrouwen en kinderen in de zogenoemde 'blijf van mijn lijf' huizen.
De gemeenten Zwolle en Utrecht hebben het initiatief genomen voor een brandbrief. Daarin staat te lezen dat het geld dat gemeenten ontvangen voor de opvang van slachtoffers ontoereikend is.

Financiële middelen vrouwenopvang ontoereikend

Sinds 2015 worden de budgetten voor de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling en de opvang van slachtoffers anders verdeeld.  Voor een centrumgemeente als Zwolle, waar ook plaats is voor slachtoffers uit Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Hattem, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland en Zwartewaterland, betekent de herverdeling van de budgetten dat er te weinig middelen zijn om aan de vraag voor adequate hulp te voldoen.
In de brief staat te lezen dat gemeenten voor grote opdrachten staan om de aanpak van huiselijk geweld en de kwaliteit van de opvang te verbeteren. Opgaven, deels nieuw, waar gemeenten volledig achter staan maar die veel inzet van menskracht en ook grote financiële investeringen vragen. De kwaliteitsverbetering kost momenteel veel meer geld dan gemeenten zelf hebben en krijgen van het Rijk.

Versoepeling regelgeving hard nodig

Ook vragen de gemeenten aan minister Hugo de Jonge van VWS om een versoepeling van bestaande regelgeving. Zo lopen vrouwen die in een opvang terecht komen bij de belastingdienst bijvoorbeeld toeslagen mis, omdat de scheiding nog niet is uitgesproken. Daardoor worden schulden opgebouwd, die de start van een nieuwe toekomst bemoeilijken. De gemeenten hopen dat de minister op korte termijn met de belastingdienst om tafel gaat om dit soort problemen op te lossen.
De minister heeft nog niet gereageerd op de brandbrief, maar beloofde vorig jaar al te gaan werken aan een knelpunteninventarisatie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.