nieuws

Openbaar Ministerie onderzoekt mogelijk geval van strafbare euthanasie in Oost-Nederland

Openbaar Ministerie onderzoekt mogelijk geval van strafbare euthanasie in Oost-Nederland
Openbaar Ministerie onderzoekt mogelijk geval van strafbare euthanasie in Oost-Nederland © iStock / Ridofranz
Het Openbaar Ministerie onderzoekt een mogelijk geval van strafbare euthanasie in Oost-Nederland. De euthanasie werd vorig jaar april toegepast bij een 72-jarige vrouw.
Het Regionale Toetsingscommissie Euthanasie (RTE) vindt dat de arts bij het levenseinde van de vrouw niet volgens de zorgvuldigheidsnormen heeft gehandeld. 

Coma

De 72-jarige vrouw had uitgezaaide kanker, was uitbehandeld en ervoer haar lijden als ondraaglijk door de snelle verslechtering van haar lichamelijke situatie.
Twee dagen voor de levensbeëindiging raakte de vrouw in coma, waardoor de vrouw niet meer kon praten en meestal buiten bewustzijn was.

Geen verklaring
De toetsingscommissie oordeelde in deze zaak onder meer dat de arts niet heeft kunnen vaststellen dat de beslissing tot euthanasie een vrijwillige en weloverwogen beslissing was. Een schriftelijke wilsverklaring van de vrouw ontbrak.
Volgens de commissie kon de arts ook niet tot de overtuiging komen dat zij ondraaglijk leed afgaande op de feiten en omstandigheden in de periode kort voor de euthanasie.

Onderzoek
De landelijke leiding van het Openbaar Ministerie verdenkt dat arts dat hij strafbaar heeft gehandeld. Dat wordt nu onderzocht. Als dat onderzoek klaar is, bepaalt het OM of de arts vervolgd moet worden.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.