nieuws

CvdK Staal: "Hogere kiesdrempel om versplintering van gemeenteraden tegen te gaan"

Commissaris van de Koning Staal wil hogere kiesdrempel
Commissaris van de Koning Staal wil hogere kiesdrempel © RTV Oost
Commissaris van de Koning Boele Staal is voorstander van verhoging van de kiesdrempel. Op die manier kan er iets gedaan worden aan het groeiende aantal politieke partijen in een gemeenteraad. Staal zegt dit in een interview met de Volkskrant.
Staal sprak eerder tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie al zijn zorgen uit over de versplintering van de gemeenteraden. Dit is volgens hem niet goed voor de slagvaardigheid van het gemeentebestuur. "Gelegenheidscoalities klinken leuk, maar dat kan lang niet altijd goed gaan." 
Staal is bovendien bang voor 'activistische gemeenteraden' die om het minste of geringste bloed ruiken. "Al gaat het over een scheefliggende stoeptegel."
In gesprek met de Volkskrant geeft hij aan dat hij het liefst afsplitsingen wil verbieden, maar dit ligt wettelijk moeilijk. Een verhoging van de kiesdrempel is volgens hem een reëlere optie. "De ultieme representatie zou zijn dat alle inwoners van een gemeente in de raad komen. Maar dat moeten we echt niet willen."
Bij de gemeenteraadsverkiezingen is overigens formeel geen sprake van een kiesdrempel maar van een kiesdeler. Dit minimale aantal benodigde stemmen voor een zetel wordt bepaald door het totaal aantal stemmen te delen door het aantal raadszetels in een gemeente. 
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.