nieuws

Eis: half jaar cel tegen echtpaar uit Nieuwleusen wegens witwassen crimineel geld

Hennepkwekerij
Hennepkwekerij © Twitter / Johan Ekkel
Het Openbaar Ministerie heeft celstraffen van een half jaar geëist tegen een echtpaar uit Nieuwleusen. Het stel zou een ton aan crimineel geld hebben witgewassen. De verdachten, een leidinggevende bij de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en zijn vrouw, zouden dit geld hebben verdiend door de teelt van hennep in hun schuur, tussen 2008 en 2014.
Ook wil het OM dat de twee hun onterecht verkregen inkomsten terugbetalen in het kader van de Plukze-wetgeving.

Camerabeelden

De hoge militair (57) en zijn vrouw (59) kwamen in beeld tijdens een onderzoek naar de drugsinkoop voor een Zwolse coffeeshop. De militair dook op op beelden van een verstopte observatiecamera bij de woonwagen van de hoofdverdachte in die zaak.
Op de beelden was te zien dat de militair twee tassen overhandigde en in ruil daarvoor een enveloppe in ontvangst nam. 

'Typische geur van hennep'

Omdat de hoofdverdachte in het drugsonderzoek na zijn aanhouding aangaf dat hij vaker aan de deur drugs kocht, deed de politie in 2015 een inval bij het stel uit Nieuwleusen.
In een vervallen stal werden volgens de officier van justitie de restanten van een hennepkwekerij aangetroffen: kweekbakken, lampen, koolstoffilters. Daarnaast was volgens het OM de typische geur van hennep duidelijk te ruiken. 

Stroom van contant geld

De Koninklijke Marechaussee, die het onderzoek deed omdat de man voor Defensie werkt, ontdekte een stroom van contant geld vanaf 2008 tot 2014.
Volgens de officier van justitie ging het om grote bedragen afkomstig uit de hennepteelt. Daar werd op bankrekeningen mee heen en weer geschoven 'met maar één doel: de afkomst te doen verhullen.' 

Rommelmarkt

Het stel zegt dat het contante geld onder meer afkomstig was van de verkoop van antiek en spulletjes op rommelmarkten. De familie van de vrouw heeft een grote liefde voor antiek; bij ouders, ooms en tantes was veel antiek aanwezig.
Het antiek dat ze van de familie kregen werd verkocht en zo kwam er volgens het stel extra geld binnen. Ook zouden de ouders regelmatig geld in de hand gedrukt hebben bij bezoekjes. De opbrengst van de antiekverkoop werd dan bij de bank gestort, zodat er ook vermogensbelasting over betaald werd. 

Spulletjes verkopen

De hoofdverdachte uit het Zwolse drugsonderzoek had het stel ontmoet op een rommelmarkt. Hij had volgens hen belangstelling voor brocante en antiek om zijn woonwagen en tuin mee te versieren. Van tijd tot tijd reed de 57-jarige militair, op weg naar zijn werk op het Ministerie van Defensie, langs het woonwagenkamp in Zwolle met spulletjes die hij dacht te kunnen verkopen.
Hij zegt dat hij zo een keer een vogelkooi van 175 euro verkocht aan de hoofdverdachte in het drugsonderzoek. Dat de militair, zoals de officier van justitie denkt, geen antiek maar hennep afkomstig van zijn eigen kwekerij verkocht, doet hij af als totale onzin. 

Vrijspraak

De advocaten vinden dat elk bewijs ontbreekt en vragen om vrijspraak. Zo zeggen zij dat de aangetroffen hennepkwekerij helemaal geen kwekerij was: de lampen die er gevonden werden, bestempelen advocaten als lampen die ook gebruikt worden om een terrein te verlichten.
Daarnaast werden geen restanten van hennepplanten gevonden. "Ook kan de neus van een agent voor de gek gehouden worden door moeder natuur. Vocht en schimmels, chemische stoffen en andere bomen en planten kunnen ook geuren veroorzaken die lijken op de geur van hennep."

'Chantabel'

De officier van justitie houdt in haar eis rekening met het tijdverloop in de zaak. Ze vindt het echter ook uiterst discutabel dat een hooggeplaatste leidinggevende van de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst contacten onderhoud met criminelen in het drugscircuit: "Daarmee stel je jezelf uiterst chantabel op."
De verdachte militair is sinds zijn aanhouding in 2015 geschorst en heeft geen toegang meer tot gevoelige informatie. Hij ontvangt nog wel zijn volledige loon voor wat men bij het Ministerie van Defensie 'een zwevende functie' noemt. Het Ministerie wacht de uitkomst van de strafzaak af, bij veroordeling volgt ontslag. 
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.