nieuws

Voorkeurstemmen: Hoe werkt dat ook alweer?

De gemeenteraad in Ommen
De gemeenteraad in Ommen © GinoPress
Nu de meeste uitslagen binnen zijn wordt er gekeken welke politici in de gemeenteraad komen. Een belangrijke graadmeter daarbij zijn de voorkeursstemmen. Maar hoe zit het ook alweer?
Nadat de zetels zijn verdeeld over de partijen wordt vastgesteld welke kandidaten zijn gekozen. Om dat te bepalen worden alle stemmen die een kandidaat heeft gehaald bij elkaar opgeteld. Heeft een kandidaat meer stemmen dan een hoger geplaatste: dan kan de hoger geplaatste kandidaat gepasseerd worden.
Voorbeeld:
Justine staat op nummer 5. Ze haalt 1.000 stemmen. Dan passeert ze nummer 1 Stefan, die 750 stemmen haalde. Als er maar één zetel te verdelen is, gaat die dus naar Justine.

Voorkeursdrempel

Klinkt simpel, maar nu wordt het ingewikkelder. Justine moet namelijk wel de voorkeursdrempel gehaald hebben. Die is voor elke gemeente verschillend.
De voorkeursdrempel is 25 procent van de kiesdeler. En de kiesdeler is het totaal aantal geldige stemmen dat is uitgebracht op alle kandidaten, gedeeld door het aantal te verdelen zetels.
Voorbeeld:
Justine en Stefan gaan voor één van 23 raadszetels in Oldenzaal. In Oldenzaal brachten 13.500 mensen een stem uit, dus de kiesdeler is 586. De voorkeursdrempel is dan 146 stemmen. Justine heeft de voorkeursdrempel dus ruimschoots gehaald.
Heeft je gemeente minder dan 19 raadszetels? Dan is de voorkeursdrempel 50 procent van de kiesdeler. Dat geldt in Overijssel voor Staphorst, Ommen en Olst-Wijhe.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.